Рибата треска – спасение от простудата

treskaУчените са с  крачка по-близо до създаването на универсален лек за настинки благодарение на  ензим, намиращ се в арктическата риба треска. Те считат, че този ензим е способен да блокира вируса на простудата.

Този уникален ензим – трипсин, съдържащ  се в риба от семейството на треската, има способността да „хваща“  вируса на настинката, да го блокира, и по този начин да спре развитието на вирусната инфекция, заявиха изследователите.

Наскоро учени са се адаптирали ензима за лечение на настинки, създавайки спрей с трипсин за устната кухина. Клиничните изпитания на новото средство са показали, че при пръскането на  спрей в устната кухина и гърлото, се образува невидима бариера, която спира репродукцията на вируса в клетките. Резултатите от проучванията също така са показали, че създаденият от компанията  „Enzymatica“ спрей намалява наполовина времето за  боледуване – от 6,5 на  3 дни.

„Вирусът на простудата поразява лигавицата на носа, устата и очите, и след това активно се размножава в клетките. След като  човек се зарази, вирусът се премества в гърлото, и пациентът след 20 часа започва да чувства първите симптоми на настинката, обяснява  ръководителят на научните изследвания в  „Enzymatica“, д-р Матс Класънд. Новият спрей работи ефективно, тъй като образува на  клетъчните мембрани временна  невидима бариера, която предотвратява проникването на вируси в клетките „.

Учените отбелязват, че ензимът не убива вируса, а ефективно го „изключва“, спирайки  взаимодействието на инфекциозния агент с клетките на човешкото тяло, и като резултат, забавя прогресирането на симптомите на обикновената простуда.

„Трипсинът, който се намира в панкреаса на дълбоководната треска, се активизира максимално, когато работи при температурата на човешкото тяло, което го прави изключително ефективен в борбата срещу вируса, който влиза в контакт с кожата или други тъкани,“ – казва Матс Kласънд.

http://bg.checkonline4you.com/ribata-treska-spasenie-ot-prostudata/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *