Хомеопатията във Великобритания може да бъде забранена

Британското правителство, според информация на BBC,  ще обсъжда внасянето на  хомеопатичните лекарства в „черния списък“ с  лекарства, такива които ще бъдат забранени за предписване.

Впрочем, хомеопатията не е много популярна във Великобритания. Разходите на Националната здравна служба за нея са само около 4 милиона паунда (6.4 милиона долара) годишно,  при общ годишен бюджет от 115 милиарда паунда.

Инициатор на забраната  на „хомеопатичните“ рецепти е организацията „Общност на здравия разум.“

Организацията започна кампания срещу хомеопатията, заплаши медицинските служители със  съда и адвокатите на Министерството на здравеопазването и  отговориха по електронната поща, че министрите „са решили да проведат консултации.“ По-късно  служители поясниха, че консултациите ще се проведат през следващата година.

„Предвид ограничените ресурси на Националната здравна служба, никакви разходи за хомеопатия просто не могат да бъдат оправдани. Парите, които отиват за тези лекарства, чиято ефективност  не е доказана, е  много по-разумно да се харчат за тези форми на лечение, които наистина помагат“, – казва основателят на организацията Саймън Сингх.

“ Хомеопатията работи, тя широко се използва от лекарите в Европа, а  пациентите, които получават хомеопатично лечение, са убедени в нейната ефективност , също като мен,“ – възразява д-р Хелън Бомонт, ръководител на една от организациите на британските хомеопати Faculty of Homeopathy.

Въпреки това, представители на Националната здравна система казват, че „качествени доказателства за ефективността на хомеопатията като метод за  лечение на всяко състояние, няма.“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *