Мащабна кибер война се развихря в Интернет

Експерти разказаха  за най-голямата в историята серия от хакерски атаки. Според компанията McAfee, която се занимава със сигурността в мрежата, тя е започнала преди пет години и продължава и до днес.

„Дори ние бяхме изненадани от мащабите на дързостта, с която нападателите действат. Изключително нагло и брутално хакерите проникват в защитата и крадат личните данни   на международни компании и   правителства“ – отбелязват от McAfee.Както пише Washington Post, от кибер атаките са засегнати 72 търговски дружества, международни и неправителствени организации-  Секретариата на ООН, Международния олимпийски комитет, Асошиейтед прес, правителствени учреждения на САЩ, Тайван, Индия, Южна Корея, Виетнам и Канада, редица отбранителни компании. Повечето от целите на хакерите се намират  в САЩ.

Тази поредица от атаки в кибернетичното пространство, McAfee нарича Operation Shady RAT.  Според тях, целта на тези атаки е кражбата на класифицирана информация и те са били планирани и извършени от един източник. В същото време от компанията отказаха да го назоват.

Експертът по мрежова сигурност Джеймс Люис е убеден , че зад кибер атаките стои Китай. Според него, това може да се разбере по списъка на целите, включително присъствието на Тайван и олимпийските  организации, атаки  срещу които бяха извършени в навечерието на подготовката за игрите в Пекин през 2008 година.

Според Люис в Китай се занимават с кибер атаки най-малко от 1998 г. насам. В началото на 2010 г.  Google   обвини  китайки хакери за взлом на нейните сървъри и заплаши, че ще прекрати дейността си в Китай.
Според компанията, цел на тези  кибер атаки са акаунтите на китайски активисти за човешки права.

САЩ от своя страна  също активно се подготвят за провеждането на кибер война. Миналата година в САЩ бяха създадени специални военни  единици за водене на кибер войни.
Както беше съобщено тогава, програмистите в униформа, не само ще бъдат включени в защитата на сървъри в САЩ, но също така ще  прилагат превантивни кибер удари по врага.

Related Posts

2 thoughts on “Мащабна кибер война се развихря в Интернет

  1. Браво на хакерите!
    Крадяли информация от правителствата, които ни манипулират и държат в робско подчинение.
    Ние си искаме свободата, боклуци…..и ще си я вземем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *