Защо животните нямат кариеси?

Заслужава да се отбележи, че в дивата природа  нито едно животно, за разлика от хората, не чисти зъбите си целенасочено и обикновено не страда  от кариес.

Кариесът  (лат. Caries dentium) е патологичен процес, който се проявява след пробив по зъбите, при което протича деминерализация и омекотяване на твърдата тъкан с последващо образуване на кухини. Кариесът се характеризира с пълното унищожение на човешките зъби от малки точки до пълно почерняване.

Всеки нов период в историята на човечеството все повече и повече отчуждава човека от произхода му – дивата природа. В дивата природа  все още не съществуват много благини на съвременната цивилизация, като например разрушаването на околната среда, бесен ритъм на живот, непълноценно хранене, различни заболявания, включително зъбен кариес. Може би отговорът на въпроса защо дивите животни не страдат от кариес, ще помогне да разберем.

Нека започнем с факта, че не за всички животни   може да се каже, че те никога не страдат от кариес. Отдавна е известна тенденцията, че вероятността да „спечелят“ зъбен кариес при животните е по-голяма, колкото по-близо са те до хората. Например, кариес не се проявява при животни, живеещи в дивата природа. При плъхове и мишки, които живеят близо до човека,  зъбният кариес, макар и рядко, се появява. И най-вече страдат от стоматологични заболявания домашни любимци и тези в зоологически градини.

Какво  толкова специално има при дивите животни, което липсва при хора и домашни любимци? Дълго време се смяташе, че причината за това е  силната имунна система на дивите животни, особената структура на зъбите им, както и състава на слюнката. Но наистина, ако не дълбаем толкова дълбоко, може да открием, че отговорът се намира на повърхността.

Проучванията на археолозите показват, че зъбите на хората, които са живели преди хиляди години, не са засегнати от кариес. Между другото, размерът на челюстта на човека също се е променил  значително, поради което липсват някои зъби и в захапката по-често се откриват патологии. Този процес започва в момента, когато хората   променят хранителните си навици и преминават от сурова и твърда храна към мека, смилаема, богата на „бързи“ въглехидрати. Появата в храната ни  на захарни изделия също играе значителна роля в развитието на стоматологичните заболявания.

Храната на дивите животни е много по-еднообразна, твърда, и в нея липсват сладки, кисели, мазни храни, много от които вредят на зъбите и венците. А ние страдаме от недостиг на калций, който се намира в изобилие в изворната вода, която сега е заменена от обработената химически вода от чешмата.

Най-парадоксална е втората причина – хигиената. Ще кажете: „Но нали не дивите животни, а хората си мият зъбите всеки ден! Това означава, че зъбен кариес трябва да имат те, а не ние! „. Но да се каже, че животните не следват правилата за хигиена, е погрешно. Може би   тези правила при тях не са толкова ясни като при нас, но те си мият зъбите редовно. Някои  използват за стоматологична хигиена клони на дървета, някои дъвчат корени, а при хищниците  ролята на   четка за зъби играят костите и хрущялите на плячката им. За крокодилите е известно, че зъбите им почиства малката птица кокори.  И животните правят това, въпреки че имат силен имунитет, предоставен  им от природата.

По този начин,  двете основни причини за зъбния кариес – лоша хигиена и лошо хранене,    играят важна роля не само в нашето ежедневие, но и в цялата история на човечеството. Много хора, знаейки това, се опитат се да се върнат към началото, преминавайки от готовата храна към сурова хранителна диета, променяйки навиците в  ежедневието си. Все пак, това трябва да се извършва под контрол, за да се избегнат неприятни последици, като например износване на зъбите  или липсата на определени хранителни вещества в организма. А за тези, които не сте съгласни с тези драстични мерки е следния съвет: обогатявайте дневния си хранителен прием с  прясна естествена храна и спазвайте лична хигиена.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *