Сондата Dawn напусна астероида Веста и се насочи към Церера

Космическият кораб на НАСА  Dawn („Зора“) напусна гигантския астероид Веста, който му служеше като орбитално убежище през последната година, за да тръгне на пътешествие към нов обект: планетата джудже Церера.

Мисията на Dawn   по    картографиране на астероидите   има за цел да  изучи еволюцията на Слънчевата система, чрез изследване  на гигантски космически отломки, които, както се смята от учените, са техните основни градивни елементи, запазени до момента  почти непокътнати.

Веста, който е най-яркият астероид в Слънчевата система, и Церера,  са отломки от материя, които биха могли да се свържат с други масивни отломки и да сформират пълноценни планети при други обстоятелства, казват изследователите. Церера е най-големият астероид в Слънчевата система, размерът му е толкова голям, че той се счита за планета-джудже.

Сондата Dawn , на стойност $ 466  милиона,  стартира през 2007 г. и достигна  в орбита около Веста на 15 юли  2011 г.  Вчера, 5 септември, в 6:26 GMT, тя  излезе от гравитационното поле на Веста, за да започне дългото пътуване до Церера.

Следващите 2,5 години Dawn ще прекара в пътуване и ще   стигне до целта си едва през 2015 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *