Открита е планета до най – близката звездна система Алфа Кентавър

Учени откриха екзопланета в орбита около най-близката звезда до Слънцето Алфа Кентавър *.  Звездната система Алфа Кентавър има три компонента: двоичната система   Кентавър А и  Кентавър B, заедно с невидимото с невъоръжено око червено джудже Проксима Кентавър.

Наскоро в орбита около звездата Алфа Кентавър е била открита планета с маса колкото тази на Земята, но за съжаление, тази планета не е в обитаемата зона, така че да се търси някаква форма на живот е безсмислено. Въпреки това, откритието на тази планета в най-близката звездна система е удивително откритие за астрономите.

Планетата е била открита с помощта на 3,6-метровия телескоп, разположен в Ла Сила в Чили.

Според учените, това е най-леката по маса екзопланета,  откривана около звезда като нашето Слънце.

Двете основни звезди  Кентавър А и B принадлежат към  главната последователност и са сходни по характеристики с нашата звезда – Слънцето. Все пак, възрастта на системата се оценява на 6 милиарда години и  надхвърля възрастта на Слънцето, което е на 4,5 милиарда години.

 

“В продължение на четири години ние наблюдавахме най-близката звезда система и  едва наскоро успяхме да открием уникална екзопланета в тази система. Двете звезди в тази система са много подобни на нашето Слънце, а планетата, която  е на тяхната орбита е много подобна на Земята. Те са с почти идентични маса и е жалко, че за разлика от Земята, не може да се засели “- казва Ксавие Дюмуск(Xavier Dumusque) от Женевската обсерватория.

* Проксима Центавър (Proxima Centauri, също Проксима Кентавър, само Проксима или Алфа Центавър C) е най-близката до Земята звезда след Слънцето. Тя е червено джудже и е част от системата Алфа Центавър включваща още две гравитационно свързани звезди с размери, близки до тези на Слънцето. Отдалечена е на 13000 АЕ от Алфа Центавър A и B. Това е твърде голямо разстояние, затова не е ясно дали Проксима Кентавър е реално свързан с A и B, или се е откъснала от системата преди милиони години.

Проксима Центавър отстои на 4,22 светлинни години или приблизително на 1,3 парсека от Слънцето. Тя е червено джудже от спектрален клас M5 – много бледа, студена и малка спрямо Слънцето. Заради бледостта си не е била открита до 1915 година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *