Дали ще ядете пак хамбургери, като прочетете какво съдържат?

Преди да решите, че поредната изгодна оферта в местния ресторант за бързо хранене е  печелившо предложение, вижте състава на един типичен хамбургер. Тази възможност е  предоставена с любезното съдействие на   Бриджит Прейсън, д-р James T. Mc Mahan, и д-р Richard A. Preysonom, като резултатите от чието проучване са публикувани в американското списание Annals of Diagnostic Pathology.

Американците изяждат около пет милиарда хамбургера за  година. Смята се, че на първо място бургерите се състоят от месо. Целта на това проучване е била да се оцени състава на бургери от осем различни ресторанти за бързо хранене с използване на хистологични методи. Осем различни марки бургери   са претегляни за определяне на   съдържание на вода, и да се изследват под микроскоп за разпознаваеми видове тъкан.

За откриване на мозъчната тъкан, изследователите са използвали специален протеин. Тегловното съдържание на вода е било в границите от 37.7 до 62.4% (средно – 49%). Съдържанието на месо в бургерите варира от 2,1 до 14,8% (средно – 12.1%). Проучването е установило, че цената на грам хамбургер варира между 2 и 16 цента (средно – 3 цента), и няма нищо общо със съдържанието на месото в сандвича.

Електронната микроскопия е разкрила относително ограничен брой скелетни мускули в  бургерите. В допълнение към скелетните мускули са открити различни видове тъкани, включително съединителна  тъкан, кръвоносни съдове, периферни нерви, мастна тъкан, хрущяли и кости . В два бургера са открити вътреклетъчни паразити (саркоцистози). Признаци, че по-рано изследваните материали за хамбургери са подложени на оцветяване с  киселинен протеин не са засичани.

По този начин може да се заключи, че бургерите в заведенията за бързо хранене се състоят от малки количества месо (средно 12.1%). Приблизително половината от общото им тегло е  вода. В някои бургери са съдържат доста нетипични за  тях видове тъкани, като кости, хрущяли и растителен материал; мозъчна тъкан в бургерите не е  открита. В два бургера са идентифицирани паразити.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *