Учените откриха огромна планета, осем пъти по-голяма от Юпитер

Астрономи откриха гигантска планета, обикаляща около далечна звезда. Това се случи благодарение на един от странните ефектите на Общата теория на относителността на Айнщайн, съобщава econ.bg. С помощта на ефекта на гравитационната леща учените успели да засекат далечния свят на разстояние от 25 хиляди светлинни години – дълбоко във вътрешността на Млечния път.

Изчисленията сочат, че новооткритата планета е 8 пъти по-голяма от газовия гигант Юпитер. Тя обикаля около малка звезда, чиито размери са 3 пъти по-малки от тези на Слънцето на разстояние от 4 астрономически единици (разстоянието между Земята и Слънцето).

Според учените подобно малко разстояние показва, че в теориите ни за планетообразуването има неточности. Досега се е смятало, че подобна конфигурация от малка звезда и гигантска планета, разположени на толкова малко разстояние една от друга, е изключително рядка.

Самият метод, с който е отрита планетата – ефектът на гравитационната леща, до момента е наблюдаван когато дадена звезда премине пред друга, по-далечна звезда. Тогава гравитационното поле на по-близката звезда изкривява светлината на по-далечната подобно на гигантска лупа и нашите астрономи наблюдават как за известен период по-далечната звезда започва да свети по-силно от обичайното.

Сега този ефект е бил наблюдаван при въпросната гигантска планета, която била достатъчно масивна, че да изкриви светлината от родната си звезда.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *