Вирусът, който уби 800 делфини, е започнал да поразява и китове

Вирусът, който уби около 800 делфини , продължава да поразява морски бозайници: на източния бряг на Съединените щати са намерени четири китове. Учените смятат, че причината за епидемията е морбиливирус. Според Washington Post от 1 юли 2013 г. е започнал масова смърт на бутилконоси делфини.

Учените , които са взели проби от тъканите на мъртви делфини са стигнали до заключението , че смъртта им е причинена от вирусна  инфекция от морбиливирус. Този  вирус принадлежи към семейството на парамиксовирусите, и подтиска имунната система на бутилконосите делфини и по този начин ги прави по -уязвими към различни инфекциозни заболявания като пневмонията.

Този вирус се е проявил и през 1987-1988 г., но броят на умрелите животни тогава не е надвишил 740 животни.

Сегашната епидемия обаче заплашва да се превърне в най-голямата , тъй като смъртта на делфините   продължава  с безпрецедентно темпо.

Следващите, които са станали жертва на това разпространяващо се инфекциозно заболяване, са гърбатите китове и кашалотите – такива животни са намерени по плажовете, разположени между щатите  Масачузетс и Грузия. Но учените не бързат с изводите, отбелязвайки, че само един кит е бил заразен с морбиливируса .

„Резултатите от анализа показват, че един бозайник е носител на вируса. Останалите трупове на китове са били в краен процес на разложение, което не позволява изследване.  Въпреки това  предположението, че този вирус е източник на инфекцията и е причината за смъртта на китовете и кашалотите, повдига сериозни опасения “ – казва експертът Тери Роулс.

За съжаление, служители и учени от Националната служба за морски риболов на Съединените щати признават, че те не могат да защитят тези животни от смъртоносния за тях вирус.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *