Как да си предизвикаме халюцинации

Човешкият мозък  винаги работи : той обработва входящата сетивна информация и я  превръща в нещо значимo за  човека – това може да бъде болка от докосване на горещ предмет или естетическо удоволствие от вида на нещо красиво .

Нашият мозък е толкова зависим от информацията, с която го „хранят“ сетивните органи, че когато този безкраен поток от информация, по някаква причина изчезне, започват да се случват ужасни неща. Прекарайте известно време в напълно тъмна и звукоизолирана камера, и  започват  халюцинации – като минимум.

Разбира се може да се мине и без камера – същият резултат може да се постигне с един чифт напълно  познати предмети . Вземете радиото и да го настройте така, че вместо станции да се чува характерното съскане между тях . Сега вземете топче за тенис,  срежете го на половина и с двете половинки закрийте очите си – колкото по-плътно,  толкова по-добре . Легнете до радиото и изчакайте.

След известно време мозъкът ще започне да „се притеснява“, тъй като няма да получава информация от двете си най-важни сетива – очите и ушите. Така той започва да създава нова информация за себе си и сам ще я интерпретира.

Това се нарича ефектът на Ганцфелд. Доколко ще са ярки халюцинациите, разбира се, зависи от човека , но те ??със сигурност ще се появят – у повечето хора това започва след  няколко минути .

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *