Как да победим страха?

Как да се справим със заплахите на съвременния свят? Как да преодолеем страха и да успокоим ума си ?

Универсално решение , разбира се, не съществува, но четирите стратегии, за които става дума, могат да бъдат доста ефективни :
1 . Отделете възможно от вероятното

Да, ние живеем в един свят, където се случват лоши неща. Ако твърде много сте се замислили за наскоро изчезналия самолет от Малайзия, замислете се за това, че всеки ден хиляди самолети  излитат и кацат на земята безопасно, без инциденти. Не забравяйте, че самолетът ви  най-вероятно да кацне на мястото, където трябва, че по време на маратона най-вероятно няма да има експлозии и почти сигурно с децата ви в училище нищо няма да се случи.

2 . Не слушайте новините, ако това ви пречи да  преодолеете страха си.

Всички хора са различни. Някои се чувстват по-добре , ако постоянно “ са в час“ , и следят  всички обрати  в развитието на събитията. А на други постоянното акцентиране върху  трагичните събития им действа зле, и опасенията им само ще се засилват. Ако принадлежите към втората група –  гледайте новините. Фокусирайте вниманието си върху това, което има успокояващ ефект върху вас.

3 . Опитайте се да направите всичко възможно, за да скриете страха си от децата

Не забравяйте , че децата слушат всички разговори на възрастните и  вашата тревожност им влияе. Това чувство може да се задържи у децата в продължение на месеци или дори години.

4 . Помогнете на другите – това ще ви даде усещането за контрол над ситуацията

Никой не обича да се чувства безпомощен. Вие не можете  да промените ситуацията , но е във вашите възможности да не седите безучастно. Следователно, за да преодолеете страха си, трябва да действате колкото е възможно повече . Това ще ви позволи да чувствате , че нещо зависи от вас . Станете доброволец. Молете се за семействата на жертвите.

В края на краищата ние осъзнаваме , че страхът не спира смъртта. Страхът спира живота . Продължавайте да живеете.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *