NASA: Вода на Марс няма

pronedra_7zefyody_ok1_50oespb9_ok1Експерти на НАСА, които изучават снимки на марсианската повърхност, направени от апарата  Mars Reconnaissance Orbiter са стигнали до извода, че пукнатините на Червената планета са се формирали поради сезонното замръзване на  въглероден диоксид, а не в резултат на водни потоци, както по-рано се предполагаше.

След сравнителен анализ на сателитни снимки, направени от НАСА,  учените са заключили, че релефът на пукнатините на повърхността на Марс  се е променял в определени периоди –  когато е замръзвал  въглеродният двуокис. Експертите подчертават, че течна вода не може да съществува при такива температури – под минус 78,5 градуса по Целзий.

Представител на Научния център по астрогеология във  Флагстаф (Аризона) и действащ към USGS, каза, че след наблюдение на пукнатините се е оказало, че  повечето от географските промени на Марс се случват  в зимния период.

В същото време  учените не изключват възможността, че преди милиони години вода на Марс все пак е имало. Сега, според експерти, Червената планета е в своята ледена епоха, а преди това климатът е  могъл да бъде по-топъл и влажен.

 

Кой е направил в марсианските скали квадратни отвори?

Нещо редовно излита от Марс

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *