ГМО ще унищожат живота на Земята

gmoПрофесор Талеб от New York University е използвал за новото си изследване метода за  статистически анализ и е стигнал до заключението, че ГМО, поради самото си естество, неизбежно ще унищожат екосистемата на планетата и човечеството едва сега започва да осъзнава това .

Доколкото рисковете, свързани с ГМО, са системни, а не с локален характер (присъщите им характеристики се   разпространяват в околната среда безконтролно), ще дойде време, когато ГМО ще преодолеят така наречената „бариера на екоцид“, което ще доведе до екологична катастрофа, пише Bozz.

„Съществува математическа граница на предсказуемост, когато става въпрос за сложни „естествени „системи. Ето защо е важно да се разбере разликата между локални (или изолирани) и системни заплахи „, казва Талеб. Нищо не може да предотврати неконтролираното разпространение на ГМО в околната среда.

„Принципът на предпазливостта отстъпва пред желанието да се направи живота по-комфортен. В същото време, ние неохотно  обръщаме  внимание на вероятността от възникване на екологични проблеми и не се вземат мерки за намаляване на тези рискове „, – казва Талеб в доклада си. „В природата това може да завърши с екоцид – необратимо изчезване на живота.“

Освен математическите модели за оценка на риска, които показват невъзможността за съвместното съществуване на ГМО с природата (в края на краищата, целият свят ще бъде заразен от тези изменени организми), Талеб разкрива противоречия в аргументацията на привържениците на ГМО. Техните последователи обикновено са привлечени само от търговското използване на непроверени трансгенни материали, и често повтарят лъжата, че ГМО уж не се различават от естествени организми.

„Съществуването на генетично модифицирани организми, е в противоречие с принципа за предпазливост … заради риска, на който те излагат системата“, казва Талеб. „Йерархично организираните промени на системата (чрез въвеждането на ГМО) категорично и статистически се различават от възходящите системи (конвенционалното земеделие, прогресивни експерименти с култури и т.н.).“

„Има огромна разлика между експерименти с подбор и йерархично организиран инженеринг, когато даден ген се взема от един организъм и се вкарва в  друг. Наричайки  продукта „естествен“ ние изпускаме самия процес, който позволява на всичко да става „естествено“.

Талеб също така обръща внимание на измамните стратегии, които използват специализираните в биотехнологиите компании, които продължават да   използват ГМО, въпреки всички предупреждения.

Те твърдят, че без широкото въвеждане на ГМО е невъзможно да се победи глада. В действителност това е  все едно да се борим с бедността, като играем на руска рулетка, казва Талеб. Този подход е трудно да се нарече научен или дори логичен и, въпреки това, тази тактика е в основата на защитата на използването на ГМО.

„Тези хора не осъзнават,  че промените в културите ще  засегнат всички нас“, продължава Талеб.

„Аз не искам да плащам (и не искам да го правят и моите потомци) за грешките на служителите от Monsanto Corporation. Ние следва да прилагаме принципа  на предпазливост и да отхвърлим съществуващия  наивен подход. – Просто защото ако не го направим,  ще открием нашите грешки едва след като нанесем непоправими вреди на околната среда“.

Related Posts

2 thoughts on “ГМО ще унищожат живота на Земята

  1. Само дето тея, които най-много ревар срещу ГМО идея си нямат какво е :D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *