Сок от цвекло предотвратява развитието на ракови тумори

cvekloСпоред ново изследване чаша сок от цвекло сваля  не само   кръвното налягане, но и забавя прогресирането  на старческата деменция  и предотвратява развитието на ракови тумори.

Лечебните свойства на цвеклото са признати от професионалистите по целия свят. В резултат на редица научни изследвания е  доказано, че цвеклото е мощен антиоксидант, който има противоракови свойства.

Изследователи от Университета на Вашингтон (САЩ) са установили, че сок от цвекло потиска растежа на тумори при пациенти с 12.5%.

Експертите твърдят, че това е добър метод за профилактика за  жените, които са генетично предразположени към развитие на рак на гърдата. Учени от Университета на Северна Каролина (САЩ) са установили, че цвеклото може да забави прогресирането на деменция. Това е така, защото в цвеклото се съдържаща азотен оксид, който увеличава притока на кръв към мозъка.

Тестовете също така показват високо съдържание у  цвеклото на много полезната фолиева киселина (около 75% от дневната норма), която може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер.

Както и други полезни зеленчуци,  цвеклото съдържа вещество, наречено бетаин, което нормализира секрецията на стомашна киселина.

Как се приготвя цвекло

Средни и големи плодове могат да бъдат приготвяни на пара за  1 час; за малки плодове готвенето е 30 минути. Освен това, големите и средните плодове може да се варят в подсолена вода за около 1-1,5 часа, а малки за 45 минути.

Цвеклото ще  запази сладкия си вкус, ако се пече във фурна. Загрейте фурната до 190 градуса. Цвеклото може да е цяло, на половинки или на четири парчета, като се слага на хартия за печене, намазана със зехтин. Подправя се със сол и черен пипер.

Преди да се сложи да ври, цвекло трябва да се измие със  студена вода с четка за зеленчуци, за да се отстранят замърсяванията (не се почиства обвивката, като картофите и  тогава ще запази наситения си цвят).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *