Геномът на горилата Сузи на 99% съвпада с човешкия

Учените секвенирали генома на горилата Сузи от  Lincoln Park в  Чикаго. Оказало се, че  разликата между геномите на горилата и човека е  само 1,6%.

В спора между привържениците на еволюционизма и креационизма скоро може да бъде поставена голяма точка.
Според Ройтерс,  учени от Университета на Вашингтон са представили версия на генома на горилата, създадена на базата на  ДНК на 11-годишната Сузи. Версията е запълнила  много изследователски пропуски, които  смущаваха учените от  2012 г., когато е създадена първата генетична карта на горилите.

Както се оказало, разликата в геномите на горили и хора  е само 1,6%. Незначителните разлики между геномите на горили и хора, според учените, са имунната и репродуктивната системи, сензорното възприятие, генерирането на кератин – ключов протеин, който участва в образуването на кожата, косата и ноктите, както и изработката на инсулин.

Според изследователите, по-нататъшно сравнение на получените резултатите ще позволи да се маркират човешките геноми, отговорни за познание, език и поведенчески умения, както и неврологични заболявания.

Крайната цел на работата на учените от Университета на Вашингтон е да се създаде пълен  генетичен  сравнителен каталог на  хората и човекоподобните маймуни: горили, орангутани, шимпанзета и бонобо. Според изследователите, последните открития показват, че еволюционните линии на хората и горилите са са разделили преди около 8,5-12 милиона години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *