Приближава ли Планетата X, която редовно убива всичко живо на Земята?

Учените отдавна  спорят  коя е причината за масовите измирания, на които нашата планета бива  подлагана редовно. Има научна хипотеза, че причината за тези бедствия, са  невидимите планети-убийци.

Смята се, че Слънцето има звезда- компаньон. Това е  звездата Немезида, или „Звездата на смъртта“, която периодично притегля ледени  скали от покрайнините на Слънчевата система и ги изпраща към  Земята.

Астрономите Даниел Уитмайр, Алберт Джаксън, Марк Дейвис, Ричард Мюлер и Пит Хът са  провели изследване и сега казват, че масовите измирания се случват на равни интервали от 26 до 30 млн. години за  последните 500 милиона години.

Причината може да е гравитационното привличане на Немезида,  която обикаля около Слънцето на 1,5 светлинни години от Земята, нарушавайки  облака на Оорт – струпване на ледени астероиди, които се намират отвъд орбитата на Плутон на разстояние 0.8-3 светлинни години от Слънцето и е слабо свързан с гравитацията на Слънцето. Именно облакът на Оорт е източник на дългопериодичните  комети, които се въртят  вътре в  Слънчевата  система на   всеки двеста години.

Немезида трябва да бъде червено или кафяво джудже, не по-голямо от  Юпитер. Тя е твърде далеч от Земята и на това разстояние е трудно да се види дори и с най-мощните телескопи.

Астрофизикът Ейдриън Meлът от  Университета на Канзас и палеонтологът Ричард Бамбах от Смитсъновия институт във Вашингтон, окръг Колумбия, са изследвали фосили и потвърдиха, че масовите измирания се случват на всеки 26-30 млн. години.

Чрез комбиниране на всички най-нови данни, палеонтолози, астрофизици и астрономи  са стигнали до извода, че вълните с масови измиране трябва да се дължат не на Немезида, а на влиянието на друга планета – Planet X.

Учените предполагат, че съществува твърда планета – пет пъти по-масивна от Земята, която обикаля в Слънчевата система, далеч зада  Нептун. Тази планета привлича комети, но не от облака на Оорт, а  от по-близкия пояс на Кайпер. Тази планета X е много тъмна и не отразява светлината, поради което  е невидима за наземните телескопи.

Вълните от комети, изпращани от „Планетата Х“ може да са причината за глобалните измирания на Земята. Заслужава да се отбележи, че времето за новата вълна от комети, която ще доведе до масово измиране,  е почти настъпило, и ако хипотезата на учените е  правилна, много скоро Земята ще бъде засипана от смъртоносния  космически дъжд от метеорити, астероиди и комети.

Човешката цивилизация е напълно незащитена срещу заплахите от Космоса, но какво можем да направим, за да ги предотвратим – нищо.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *