В ЕС замислят въвеждането на безусловен базов доход за всички европейци

Евродепутатът Мади Делво-Стер е представила проект за доклад, в който се говори за необходимостта  „сериозно да се помисли“ за въвеждането на концепцията за безусловен базов доход. Необходимостта от това, според нея, се дължи на предстоящата вълна от  масова безработица, която ще бъде предизвикана от роботизацията на производството, пише The Independent.

Авторът на проекта посочва, че е необходимо да се разработи система за отчитане на въздействието на роботите върху финансовите резултати на компаниите. На нейна основа в бъдеще ще стане възможно да се вземе решение за промяна на данъчните и осигурителни вноски на гражданите.

Документът е бил одобрен предварително и ще бъде внесен за разглеждане в  Европейския парламент през февруари. The Independent обаче не уточнява каква сума може да бъде изплащана като безусловен основен доход.

В началото на януари Финландия стартира двугодишен експеримент, предназначен да изпита системата за задължителен базов доход. Властите  произволно избраха 2 000 безработни жители на възраст от 25 до 28 години и започнаха да им дават месечно по 560 евро. Тази сума, както  пише The Guardian,  заменя всички досегашни социални плащания и дори ако хората  си намерят работа,  ще продължи да им се плаща.

Безусловният базов доход е концепция, която осигурява редовното получаване  на определена сума пари от всеки член на общността. Тя не зависи от нивото на доходите или от заетостта на отделния човек.

По материали на : EU universal income must be ‘seriously considered’ as rise of robots threatens mass unemployment, say MEPs

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *