Кралският астроном сър Мартин Рийс: „Извънземните са електронни същества“

Британският кралски астроном сър Мартин Рийс в интервю за The Conversation  описа образа на извънземните, с които,  вероятно, ще се сблъска човечеството.

Според ученият, извънземните са разумна форма на органичен живот и изостават в развитието си от  човека, или са роботи с високоразвит изкуствен  интелект.

„Мисля, че ако открием извънземен разум, той няма да ни хареса. Това  ще бъде някакъв вид електронно същество“, – каза астрономът.

Според Рийс, човечеството в момента е в етап на преход между тези две форми на разума и е вероятно да бъде изместено от  роботи.

„С други думи, периодът от време, зает от органичния интелект – това е само тънка ивица между ранния живот и дългата ера на машините“, – казва Райс, добавяйки, че тази епоха може да продължи  милиарди години.

В отговор на въпрос за неговите религиозни убеждения, кралският астроном заяви, че той смята себе си за „културен християнин.“

„Лично аз нямам религиозни убеждения. Но аз се описвам  като културен християнин, в смисъл, че съм възпитаван в Англия и английската църква  бе  важна част от възпитанието ми. Ако бях  роден в Иран, вероятно щях да посещавам джамия, „- казва ученият.

Британският физик и астроном Райс е бил  президент на Лондонското кралско дружество. Ученият известен с изследванията си за реликтовото излъчване и  квазарите. През лятото на 2016 г. той заяви,  че съвременната научна картина на света може да е на ръба на революция. Райс свързва това със своята увереност, че  теорията за множествеността на големите взривове е справедлива.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *