Глобализацията: 5 професии, които ще изчезнат през следващите 10 години

Почти половината от днешните професии ще изчезнат в рамките на следващите 10 години или ще бъдат максимално автоматизирани

Развитието на технологиите и промените в начина на живот доведе до факта, че едни  професии се появяват, а  други – постепенно изчезват. Изследване, проведено в Оксфордския университет, показва, че почти половината (45%) от всички днешни професии ще изчезнат през следващите 10 години или ще бъдат максимално автоматизирани.

Диспечер на такси

С развитието на технологиите и развитието на GPS навигацията човек може лесно да си поръча транспорт, без да прибягва до услугите на диспечер. За да развият бизнеса си, почти всички таксиметрови услуги са разработили специални приложения, при които повечето процеси са автоматизирани: изчисляване на цената на пътуването, филтър за избор на кола (бизнес класа, миниван, лека), отлагане на повикване. Освен това можете да платите за пътуването с кредитна карта, като използвате същото приложение. Понастоящем таксиметровите диспечери изпълняват по-скоро спомагателна  функция и скоро ще изчезнат.

Касиер

Новите технологии позволиха да се извърви дълъг път в  процеса на пазаруване. С появата на каси за самообслужване професията  продавач в  магазин за търговия на дребно постепенно отстъпва пред  технологиите. Днес касови апарати за самообслужване се предлагат само в големи търговски вериги, но в рамките на няколко години те напълно ще изместят обичайните касиери.

Пощальон

С появата на електронни средства за комуникация, актуалността на  хартиената поща е обречена на изчезване. Днес работата на пощальона дава  малък шанс за напредък в  кариерата. Сметки, известия и съдебни съобщения вече се изпращат по  електронен път. Основната функция на пощата остава изпращането на пратки, но и тук тя вече има много конкуренти.

Шофьор на автобус

Учените предполагат, че такива професии като шофьори на автобуси и микробуси скоро ще изчезнат. Германското правителство  , например, още сега  залага на  на автономни камиони. Следващото поколение автомобили Tesla ще станат напълно автономни и ще пътуват по специална лента. И в близко бъдеще движението около града ще прилича на хоризонтален „асансьор“: просто натискате един бутон и колата ще ви отведе там, където искате.

Банков чиновник

Мениджърите в  банките, които помагат да се получи кредит,  да се плати  сметка или да се получи паричен превод, постепенно се заменят с платежни онлайн услуги,  чрез които може да се извърши  всякаква банкова транзакция. С помощта на специални приложения днес можете да си откриете сметка в банка, да изпратите пари в която и да е  страна или да платите битовите си сметки. Така, че и банковият служител е  професия, която скоро ще изчезне.

Още по темата:

Професии, които най-често избират психопатите

Оказва се, че психопатите си имат любими професии, към които най-често се насочват и успяват да се реализират.  Британският психолог Колин Далтон е направил списък на професиите, които хора с… Continue reading „Професии, които най-често избират психопатите“

Тайни планове на световния елит: Полукиборги и никому ненужните маси

{Масите губят значението си за икономиката, и за властите вече няма смисъл да инвестират в тяхното здраве, образование и благополучие} Наскоро се появи аналитичната статия на израелския експерт по политическите… Continue reading „Тайни планове на световния елит: Полукиборги и никому ненужните маси“

 

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще унищожи средната класа, процесът е почти необратим

Изкуственият интелект и увеличаващото се с течение на времето ниво  на автоматизация ,  напълно ще лиши от  работа хората от  средната класа и това ще доведе до сериозни политически, икономически… Continue reading „Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще унищожи средната класа, процесът е почти необратим“

Учените прогнозират: Интелектът на роботите ще достигне човешкия след около 25 години

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *