Учени създадоха „фототоробот на Бог Отец“, който изобщо не прилича на класическия старец от Библията!

Знаете ли как изглежда Бог? Изследователи от университета в Северна Каролина (САЩ), под ръководството на професор Джошуа Джаксън, решили да съставят фоторобот на Всевишния. Но как да направят това?

Когато полицаите създават фоторобот на заподозрян, те разчитат на очевидци. Но в нашия случай   очевидци не могат да изяснят този чувствителен въпрос.

Неоценима помощ в „разследването“ би могъл да окаже пророк Моисей, но и на него Господ се явява под формата на нематериален дух, казвайки в същото време според Стария завет: „Ти не можеш да Ме погледнеш в лицето. Не може човек да Ме види и да остане жив.“

В творчеството на Микеланджело и неговите велики колеги, Бог Отец се явява пред нас в образа на възрастен, суров мъж от европеиден тип, със сива брада. Но ние разбираме, че този образ е само плод на въображението на художника.

Джаксън и колегите му решили, че би било по-добре да направят това без посредници и да попитат самите вярващи за това, как си представят външността на Бога. Фокус групата включвала  511 американски християни (330 мъже и 181 жени, 26% афро-американци и 74% европеиди).

След това на всеки участник показвали 300 двойки изображения. Те получени, като се наслагвали една върху друга различни комбинация от 50 така наречените „средни“ американски лица от различна възраст, пол и раса.

От всяка двойка трябвало да се избере едно изображение, което повече съответствало на външния вид на нашия Отец. В резултат на това на съвременния американска Бог се оказал напълно неприличащ на класическия мъжествен старец, който гледа хората от фреската „Сътворението на Адам“ в Сикстинската капела. Той бил много по-млад, по-добродушен и по-мек. Бог с такова лице по-скоро обича грешниците, отколкото ги осъжда.

Но най-интересното е, че в различните политически групи Бог изглеждал различно. Така, у доброволци либералите Всемогъщият бил по-млад и по-женствен, той излъчвал повече топлина и притежавал някои афроамерикански черти.

Например, той имал по-тъмна кожа от Бога, който си представяли консерваторите. А у тях, на свой ред, външният вид на Всевишния олицетворявал сила, мъжественост и твърдост. И това бил мъж от европейски тип, без никакви примеси от друга кръв.

„И това е така защото възгледите на хората за Бог се сформират от техните групови мотиви, политически убеждения и възгледи за живота“, казва Джошуа Джаксън. – Хората са проектирали определени човешки качества на лицето на Господа.“

Консерваторите визуализирали Бога в образ, който е по-подходящ за удовлетворяване на тяхната мотивация към социалния ред. Докато либералите въплъщавали във външността на Бога черти, които по-добре съответстват на техния стремеж за равенство и толерантност. Следователно не само различните народи, но и различни социални групи имат свой собствен Бог.

Психолозите казват, че хората, които са несамостоятелни, инфантилни, се нуждаят от могъщ и влиятелен Бог, който е в състояние да вземе съдбата им в свои ръце. Те трябва да се опират на могъщата фигура на техния Отец.

За тези, които страдат от самотата, е необходим един любящ Бог, за да могат хората да изпитват привързаност.

Просто казано- ако искате да видите Бога – погледнете в огледалото и със сигурност ще намерите там неговите черти.

Повече за фоторобота:http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0198745#pone-0198745-g002

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *