Вирусите на Земята са повече, отколкото звездите в цялата Вселена

В атмосферата на Земята циркулира потресаващ брой вируси – и изпадат от нея – до този извод са стигнали изследователи от Канада, Испания и САЩ. Бактерии и вируси попадат в атмосферата, заедно с малки частици от почвата и морска пара.

За първи път учените са изчислили точно колко вируси попадат в тропосферата от повърхността на Земята, извън пределите на климатичната система на планетата, но по-долу от стратосферата, където летят самолетите. Вирусите могат да се носят във въздуха хиляди километри, преди отново да се върнат на повърхността на Земята.

Вирусите – това е най-разпространената и една от най-малко разбираемите биологични групи на Земята. В своя невидим, паралелен свят на Земята, всеки ден те убиват половината от бактериите в океана, и проникват в микробите 10 трилиона пъти в секунда.

На планета живеят 10 милиарда трилион трилиона вируси: това е повече от звездите във Вселената.

Ако се изгради верига от тях, тя ще бъде с дължина 100 милиона светлинни години.

Колко бактерии и вируси има на квадратен метър?

„Всеки ден повече от 800 милиона вируси покриват всеки квадратен метър на планетарната повърхност“, казва вирусологът в Университета на Британска Колумбия Къртис Сатъл, един от старшите автори на статията, публикувана в International Society for Microbial Ecology Journal.“

Учените също така са установили, че по-голямата част от вирусите носят сигнатури, които показват, че те са били повдигнати във въздуха от морската на пара. Вирусите са склонни да се захващат към малки, леки и органични частици, намиращи се във въздуха, което означава, че те могат да остават във въздуха в атмосферата сравнително дълго.

Последвайте ни в Телеграм

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

 

 

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *