The Times: Кравите могат да разговорят помежду си…

„Топло време, синьо небе, поляна, покрита със сочна трева. Кравите пасат на поляната и тяхното мучене предполага, че всичко е наред в техния свят. Но отсега нататък няма нужда да гадаете: учените са открили, че кравите издават характерни звуци, когато са развълнувани, чувстват се самотни или гладни. В бъдеще експертите се надяват, че ще успеят да дешифрират „звуците Му“, съобщава The Times.

„Изследване на мученето на крави от холщайн-фризийска порода показва как млечните крави могат да изразяват емоции в отговор на различни ситуации и да се идентифицират една друга по мученето. Изследване, публикувано в Scientific Reports, разказва, че са били регистрирани и анализирани 333 Му на 13 крави. Установено е, че всички те се различават по честота и продължителност в положителен или отрицателен контекст, например, когато на кравите им е горещо, отделени са от телетата или стадата си или им е отказана храна “, съобщава изданието.

Вероятно мученето в кодирана форма съдържа информация за изпращача, включително неговата идентификация и емоционално състояние“, твърдят авторите на изследването. Камерън Кларк, доцент в университета в Сидни в Австралия, който е съавтор на изследването, заяви, „че то може дори да предизвика създаването Google – преводач за крави и така фермерите ще могат да подобрят грижите си за добитъка, като се научат да го разбират по-добре“, се казва в статията.

Доктор Александра Грийн, която ръководи изследването, е провела стотици часове сред кравите. Разбирайки тези звукови характеристики, фермерите ще могат да разпознават отделни животни в стадото, които може да се нуждаят от специално внимание“, казва тя, като отбелязва, че след като е прекарала много време във фермата под Сидни, тя се е научила да идентифицира кравите чрез тяхното мучене. – Кравите са общителни, социални животни. В известен смисъл не е изненадващо, че те изразяват своята индивидуалност през целия си живот“ (…)

Източник: The Times

Бел. прев. Представяте ли си какъв ужас  излъчват горките животинки в кланицата…

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Учени: Шумът на човечеството вреди на всичко живо на планетата!

Звуците, създавани от човешката цивилизация, според изследователите, днес са един от ключовите фактори, които нанасят вреда на природата. Екип от учени от Северна Ирландия (Университета в Белфаст) счита: преди човечеството… Continue reading „Учени: Шумът на човечеството вреди на всичко живо на планетата!“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *