Учени: Човечеството го очакват „неописуеми страдания“!

Международен екип от експерти от 153 държави заяви, че ако не бъдат взети мерки за намаляване на емисиите на парникови газове в земната атмосфера, то човечеството го очакват „неописуеми страдания“.

Предупредителният документ е подписан от 11 258 експерти: климатолози, геолози, океанолози, биолози и специалисти в други области. Това е предупреждение за значителното въздействие на човешките дейности върху биосферата.

Основание за такива заключения е четиридесетгодишно наблюдение на различни параметри, включително: използване на енергия, температурата на повърхността на планетата, изчезване на горите, обемите на полярния лед, емисиите на въглероден диоксид и променящата численост на населението.

Авторите на доклада са сигурни, че е морален дълг на учените да предупредят човечеството за сегашната климатична ситуация и да започнат да се предприемат конкретни стъпки за намаляване на възможните последици.

Професорът по екология Уилям Рипъл (William Ripple) вярва, че изменението на климата върви по-бързо, отколкото са очаквали изследователите, а човечеството засега не е в състояние да повлияе на предстоящите промени.

Основните препоръки на учените са: замяна на изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, намаляване на емисиите на парникови газове, възстановяване на горите, намаляване на хранителните отпадъци и стабилизиране на ръста на населението (в момента населението на Земята нараства с 200 000 човека на ден).

(Публикацията е на „EurekAlert!“)

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Растенията на Земята са започнали да измират 350 пъти по-бързо от преди!

Проучване, публикувано в научното списание Current Biology, показа, че растенията на нашата планета са започнали да измират 350 пъти по-бързо от средното за цялата история на Земята. Важни фактори за… Continue reading „Растенията на Земята са започнали да измират 350 пъти по-бързо от преди!“

Тревожна прогноза: След 10 години Земята ще изглежда така, както е изглеждала преди 3 милиона години!

Близкото бъдеще на Земята може да не е толкова светло, защото планетата ще заприлича на древния си образ и това очевидно не предвещава нищо добро, защото негативните тенденции в изменението… Continue reading „Тревожна прогноза: След 10 години Земята ще изглежда така, както е изглеждала преди 3 милиона години!“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *