„Глобалното затопляне“: Глад заплашва Африка

 Засега само в Африка, после и на другите континенти…

Глад заплашва 45 милиона човека, които живеят в страните в южната част на Африка, съобщава южноафриканската радиостанция Ес ей би си, позовавайки се на най-новите оценки на експерти от Световната продоволствена програма (WFP).

Поразилите в последните години страните в Южна Африка, и редуващите се суша и наводнения, доведоха до там, че опасността от масов глад е съвсем реална. Към това трябва да се добавят и сегашните икономически затруднения, които само влошават положението на голяма част от населението на страните от тази част на Африка.

От 2015 г. на югът на африканския континент се  сблъска с цяла поредица от природни аномалии. Единият от феномените – липсата на традиционните валежи за този регион в дъждовния сезон – бе с най-тежки последици, преди всичко за селскостопанския сектор. Липсата на валежи вече пета поредна година се съпътства от безпрецедентна суша и ускорено повишаване на средните дневни температури. Резултатът е – настоящата тежка селскостопанска криза във всички 16 държави в южната част на континента.

Сега най-засегнатите от сушата държави са принудени да разчитат на международна помощ. Така Организацията по прехрана и земеделие, която е в системата на ООН, разработи мерки за оказване на помощ на 8,3 милиона души през тази година в Зимбабве, Мозамбик, Намибия, Лесото, Малави, Есватини (преди – Свазиленд) и Мадагаскар.

Особено тежка е ситуацията в Зимбабве, където 8 милиона души или половината от населението на страната са на прага на глада. От миналата есен в Зимбабве има стабилен вътрешен недостиг на основни продукти, включително царевица, растително масло и млечни продукти. Невъзможно е да се купи брашно, няма лекарства, липсва гориво, електричеството се изключва по 18 часа на ден.

Всичко това се придружава от бързо повишаване на цените и обезценяване на националната валута. Замбия, Намибия и Лесото също са в непосредствената рискова зона за появата на масов глад.

Текст и снимка : mеteovesti

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

 

18 месеца мрак: Най-тежката година в живота на човечеството

Учените са изяснили, че 536 г. сл. Хр. е била невероятно трудна за човечеството, когато мистериозна гъста мъгла обхваща цяла Евразия. Историкът Майкъл Маккормик, който ръководи работата по проекта „Наука… Continue reading „18 месеца мрак: Най-тежката година в живота на човечеството“

Изгаряйки Австралия, извънземните могат да променят климата на планетата? (видео)

От октомври миналата година целият свят наблюдава огнената стихия в Австралия, която буквално изгаря този континент. Човешките жертви са  десетки, но австралийските животни умират с милиони. И въпреки че за… Continue reading „Изгаряйки Австралия, извънземните могат да променят климата на планетата? (видео)“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *