18 месеца мрак: Най-тежката година в живота на човечеството

Учените са изяснили, че 536 г. сл. Хр. е била невероятно трудна за човечеството, когато мистериозна гъста мъгла обхваща цяла Евразия.

Историкът Майкъл Маккормик, който ръководи работата по проекта „Наука за човешкото минало“, счита, че тази година е била по-лоша от чумата от 1349 г., която убива половината европейци, или от смъртоносната грипна епидемия през 1918 г., при която умират около 100 милиона човека.

В резултат на това проучване група учени са определили най-тежката година в историята на човечеството. Византийският историк Прокопий Кесарийски е уверен, че през 536 г. страните от Европа, Близкия Изток и Азия са били обхванати от плътна пелена от мрак, която 18 месеца блокира слънчевата светлина.

През тази година температурата в летния период паднала до 1,5-2,5 градуса по Целзий, което е рекорд за последните 2300 години. Културите са били унищожени от студа, а населението започва масово да измира от глад и студ. В онези времена в Китай падат обилни снеговалежи.

Според ирландските хроники, лошите реколти са преследвали човечеството до 539 г., а две години по-късно в Римската империя избухва бубонна чума. Възможно е тази епидемия да е била резултат от предишна екологична катастрофа. За съжаление историците не посочват (или не са открили) колко хора са пострадали от този ужасен катаклизъм, вероятно стотици милиони.

В резултат на продължителни изследвания учените най-накрая са установили причината за тази тайнствена мъгла. Проби от лед са взети от шведски ледник и се оказало, че през 536 г. в Исландия е станало мощно вулканично изригване, а изхвърлената пепел от него покрива цялата Евразия. След това, през 540 и 547 г. се стават още две изригвания, които през следващите сто години сриват европейската икономика.

esoreiter

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Растенията на Земята са започнали да измират 350 пъти по-бързо от преди!

Проучване, публикувано в научното списание Current Biology, показа, че растенията на нашата планета са започнали да измират 350 пъти по-бързо от средното за цялата история на Земята. Важни фактори за… Continue reading „Растенията на Земята са започнали да измират 350 пъти по-бързо от преди!“

 

Тревожна прогноза: След 10 години Земята ще изглежда така, както е изглеждала преди 3 милиона години!

Близкото бъдеще на Земята може да не е толкова светло, защото планетата ще заприлича на древния си образ и това очевидно не предвещава нищо добро, защото негативните тенденции в изменението… Continue reading „Тревожна прогноза: След 10 години Земята ще изглежда така, както е изглеждала преди 3 милиона години!“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *