Земляните преживяха най-горещия период в историята: Ще става още по-зле

2019 г. може да се окаже най-топлата в обозримата климатична история на човечеството. Земята се нагрява, за което свидетелства най-горещият октомври в историята на наблюденията.

Според Националната администрация за океански и атмосферни изследвания, ние преживяваме не само рекордно топъл октомври, но, както изглежда, и най-горещата година. Температурата на планетата нараства десета поредна година, поставяйки абсолютни рекорди през последните пет години. В същото време, както беше казано много пъти преди, арктическите ледници активно се топят и се свиват до рекордно малки размери за цялото време на наблюденията, започнали през 1979 г.

Температурни рекорди през октомври 2019 г.

Температурни  рекорди тази година бяха регистрирани в Европа, Африка, Океания, Карибските и Хавайските острови. Висока се оказа и средната повърхностна температура на океаните, поставяйки поредния рекорд.

Температурни рекорди от януари до октомври 2019 г.

Изследователите преразгледаха прогнозата за повишаване на нивото на океаните. В резултат на топенето на ледниците съществува риск от наводняване на огромни територии. Новите карти, създадени от изследователската организация Climate Central и публикувани в списание Nature Communications, показват, че повишаването на нивата на океаните и моретата може да доведе до наводнение на територии, на които в момента живеят около 150 милиона души. Пикът на прилива трябва да се случи през 2050 г., ако не се вземат мерки за защита на градовете от наводнения.

Затоплянето ще доведе и до финансови последици, чието проучване вече е предприето от специалисти от системата на Федералния резерв на САЩ. За стабилизиране на икономиките при по-нататъшно затопляне, подобни изследвания трябва да направят министерствате на финансите и в други страни.

popmech

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Апокалиптично: Хиляди птици мистериозно измират в Индия! (видео)

Хиляди прелетни птици от около десет вида бяха открити мъртви около езерото Самбар, най-голямото вътрешно солено езеро в Индия, близо до Джайпур. Официалните лица съобщават за 1500 умрели, докато местните… Continue reading „Апокалиптично: Хиляди птици мистериозно измират в Индия! (видео)“

Още по темата в нашата страница:

 

Учени: Човечеството го очакват „неописуеми страдания“!

Международен екип от експерти от 153 държави заяви, че ако не бъдат взети мерки за намаляване на емисиите на парникови газове в земната атмосфера, то човечеството го очакват „неописуеми страдания“.… Continue reading „Учени: Човечеството го очакват „неописуеми страдания“!“

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *