Бил Гейтс: „Тази пандемия е ужасна, но бъдещата пандемия може да бъде 10 пъти по-ужасна“

„Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е един от най-големите субекти в областта на здравеопазването и ваксинацията – особено в бедните страни“, пише германският вестник Süddeutsche Zeitung.

Бил Гейтс говори в интервю за изданието за опасностите от ваксинационния национализъм, подготовката за следващата пандемия и че Covid  ще стане част от „новото нормално“.

За съжаление много страни има безпрецедентни смъртни случаи. Това може да продължи още няколко месеца, докато по-топлото време и наличието на ваксини намалят тези нива. Но сега сме в наистина тежка фаза. Много страни изпитват огромна умора от икономическите ограничения. Слава Богу, сега се появяват ваксини, но всички са изправени пред сложни предизвикателства, свързани с логистиката и търсенето “, казва Гейтс.

Според Бил Гейтс, за да се избегне голяма вълна на заболеваемост през есента на 2021 г., степента на ваксинация трябва да достигне 70-80%.

Говорейки за качеството на ваксините и научната работа, Гейтс каза: „Извършва се фантастична научна работа. Изобретяването на mRNK ваксини, е великолепна работа на Biontech с Pfizer, Moderna, това са ключови моменти. Но има и три ваксини, които не са направени по този метод. Те са значително по-евтини., те са по-лесни за производство и разпространение. Astra Zeneca, Johnson & Johnson и Novavax ще бъдат изключително важни за ваксинирането на повече хора. По-голямата част от ваксините за развиващите се страни ще идват от тези производители. „

Националистическата перспектива няма да ни помогне. Ваксините трябва да се разпространят възможно най-скоро по цялата планета, за да се ваксинират здравните работници и възрастните хора“, казва Гейтс, посочвайки, че Astra Zeneca и Jonson & Johnson обявиха, че ще работят без намерение за печалба .

Говорейки за това как някои страни се опитват да получат влияние с ваксини, Гейтс отбеляза: „Страните са свободни да решат коя ваксина искат да използват. Няма зависимост. Някои от тези ваксини са преминали строги процедури за контрол, други не. Страните са свободни да решат дали искат да имат златния стандарт за безопасност и ефикасност или тази безопасност е важна за тях. (…)

Нека видим как се възприемат тези ваксини. Например в Русия търсенето на собствената ваксина не е супер високо. Сътрудничихме си и с китайските компании за повече информация относно безопасността и ефикасността. От гледна точка на фондацията няма значение в коя държава е измислена ваксината – става въпрос за безопасност и ефективност и по този начин за спасяване на животи.

В някои страни политическото ръководство честно съобщи за трудна ситуация – че трябва да носите маски, да се държите на разстояние, че трябва да се справяте с ограниченията. Ужасно е, че все още трябва да молим хората да правят тези жертви. Но трябва да предотвратим експоненциално увеличаване на броя на инфекциите „- заяви Гейтс.

Дори в най-добрия случай ще отнеме почти година, за да се оправят нещата отново“, каза основателят на Microsoft.

Според Гейтс Covid сега ще стане част от „новото нормално“, „точно като земетресения, торнадо или климатични промени“.

Правителствата са необходими, за да защитят гражданите от тези събития. Още по време на тази пандемия те биха изиграли голяма роля, ако бяха малко по-добре подготвени. По-добрите диагностични възможности ще ни позволят да идентифицираме по-бързо заразените и особено в САЩ , трябва да научим тези уроци. „

Не сме готови за следващата пандемия. Надявам се, че след две години ситуацията ще изглежда по различен начин. Ваксини, тестове, лекарства, епидемиология, мониторинг – може да се направи много„, казва Гейтс.

Тази пандемия е ужасна, но бъдеща пандемия може да бъде 10 пъти по-ужасна. Следователно е необходим глобален отговор. Съществува международно сътрудничество между учени, предприятия, международни организации и правителства при разработването на ваксината. Нито една държава не може да го направи сама. Надяваме се, че ще се случи. Урок за глобални проблеми като климатичните промени. Вероятно ще бъде 10 пъти по-ужасно„, каза Гейтс.

Със съкращения от Süddeutsche Zeitung

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *