Мистериозен източник на топлина под Антарктида топи ледовете отвътре

Изследователи са открили, че под Източна Антарктида е скрит активен източник на геотермална енергия, който допринася за топенето на ледниците.

През 2018 г. международен екип от учени, ръководен от Британското антарктическо общество (BAS), открива, че не само глобалното затопляне поради вредни човешки дейности е виновно за топенето на антарктическите ледници, но има и нещо друго.

Резултатите от радарното сондиране на лед с дебелина три километра показват, че ледът се топи отдолу нагоре и разтопената вода се влива в подледникови езера. Този процес може да продължи хиляди или дори милиони години и с течение на времето той може да направи Антарктида по-уязвима от последиците от глобалното затопляне.

Източникът на топлина все още е загадка за учените: според експертите най-вероятните виновници за топенето на ледниците са радиоактивни скали и горещи извори от дълбините на земната кора, но са необходими допълнителни изследвания, за да се определят точно причините за това мистериозно явление .

Водещият изследовател на Британската антарктическа общност Том Джордан отбеляза, че тази неочаквана находка променя представата за Антарктида като масив от древни и студени скали.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *