Неочакван срив на магнитното поле на Земята е причината за мощната геомагнитна буря на 1 март

На 1 март нищо не предвещаваше геомагнитни бури – на Слънцето нямаше изригвания, потокът на слънчевия вятър имаше нормална скорост не по-голяма от 500 км / сек и изведнъж като гръм от ясно небе избухна буря, която е най-мощната от 2019 г. насам.

Вижте това: Магнитосферата на Земята над западното полукълбо за кратко се изключи напълно

Коментирайки вчерашната буря, която учените дори не са предвидили, те характеризират това събитие с термина „Изненадващо, но бурята наистина се случи“.

Учените оцениха нейната мощност според общата класификация на G2 (Kп6) и това беше най-силната геомагнитна буря след тази, причинена от слънчева изригване, която достигна ниво G3 през май 2019 г.

Какво предизвика тази буря?

В магнитното поле на Земята се отвори гигантска пукнатина, която остана отворена повече от 5 часа. Ярки сияния се разпространиха в голяма част от Канада и Аляска, когато слънчевият вятър проникна в тази огромна дупка в защитното поле на нашата планета.

От началото на годината магнитното поле на Земята почти ежедневно се срива и мощността му понякога пада до нула.

Вчера обаче магнитният щит напълно се изчезна, оставяйки Земята незащитена и обичайният поток на слънчевия вятър предизвиквайки не само невероятно мощни огнища на полярни сияния, но и мощна геомагнитна буря.

Очакват ни още такива геомагнитни бури, а това явление не е толкова безобидно, колкото е обичайно да се пише за него в медиите.

Геомагнитната буря не е просто „О! Ще видим отново ярки сияния!“ – не, отново ще бъдем незащитени от космическа радиация и много хора със сърдечно-съдови заболявания или страдащи от проблеми с кръвното налягане може изобщо да не оцелеят от такъв „удар от космоса „.

Кога се прогнозира следващата геомагнитна буря – скоро.
Земята навлиза във високоскоростен слънчев поток от вятър, излъчван от южната дупка в слънчевата атмосфера. Предвид нестабилността на защитното поле на Земята, високоскоростният вятър ще пробие дупка в него без никакви проблеми и ни очаква пак мощна геомагнитна буря.

Източник: earth-chronicles

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *