Футуролог: Чипирането ще доведе човечеството до безсмъртие

Какво е бъдещето на човечеството? Каква е теорията за неунищожимостта на хората? Кога всички ще живеем в умни градове?

Александър Кононов, член на Асоциацията на футуролозите, член на Руското философско общество, експерт на Руската академия на науките, говори за това и много други неща в интервю за OSNMEDIA

Какво е футурология?

– Това е проблемът с изучаването на бъдещето по отношение на сигурността на хората и цивилизацията. Ние правим хронопрогнози, но това е много трудно. Затова основната задача е да се идентифицират рисковете от бъдещето и да се смекчат. Трябва да се предложи по кой път да тръгнем.

До каква степен е разработен и търсен такъв анализ в Русия?

– Ние сме във форматите на най-добрите световни практики. Имаме глобален проблем с перспективите. Не знам кой се занимава с това професионално в момента. В списъка с квалификации нямаме такава специалност и длъжност. С течение на времето можем да стигнем до това. Междувременно всичко това се развива на ниво обществени сдружения. Руската академия на науките не приема това сериозно.

У нас не се финансират изследвания за бъдещето. Първо, поради липсата на финансиране за науката като цяло. Школите, които имахме през 2018 г., се оказаха ненужни. Тази област не се цени. Ние просто изпълняваме доброволно мисията си, опитвайки се да повлияем безопасно на развитието на цивилизацията.

На какво се основава теорията за неунищожимостта на човечеството?

– Работя по тази теория от 20 години. В изследванията, за които знам, на научно и професионално ниво никой не се занимава с глобалните заплахи, които съществуват в Космоса.

Това никъде не се изучава. Твърди се, че основната заплаха е, че Слънцето ще се разшири. Всъщност има безброй заплахи. Има хиляди астероиди. През последните десетилетия имаше пробив в световната система за новини при оценката на заплахите.

Всичко непрекъснато се променя. Подхванах тази тема в нейното начало. Не можете просто да говорите за заплахи, трябва да кажете какво да се прави. Цивилизацията трябва да си постави за задача неунищожимост. И така се роди теорията. Трябва да направим всичко, за да изграждаме способността си да не станем жертва.

За да се разбере, трябва да се избягват когнитивните изкривявания. Много лидери просто игнорират много заплахи. Всеки прогрес крие рискове. Всичко е несъвършено, във всичко има плюсове и минуси. Необходимо е, ако е възможно, да се справим с всичко това.

Какво ни очаква в бъдеще от новите технологии?

– На първо място, това са медицински технологии, които ще ни позволят да се впишем по-хармонично в околната среда. Всички се страхуват от чипиране, но в много случаи това ни отваря пътя за безопасно развитие. В това число и за безсмъртие.

Ние мислим с биохимичните и биофизичните реакции на нашия мозък. Когато мозъчните клетки умират, технологията може да ни помогне.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *