Защо някои хора вярват, че Земята е плоска

Има толкова много доказателства, че Земята е сферична, но някои все още вярват в нейната плоскост. Каква е причината за това? Оказва се, не заради отказ да се приемат факти, не поради заблудите на науката и дори не заради силата на умствените способности. Истинската причина може да ви изненада.

Редица древни култури са вярвали, че Земята е плоска. Лесно е да си я представим и може да се види, когато стоите на повърхността на планетата и не размишлявате. Но човек вече живее не само на самата планета, но и на нейната орбита и всеки може да погледне сферичната Земя, като се свърже с камерите на МКС. Но все още има хора, които вярват, че Земята е плоска, въпреки много доказателства за обратното. Защо? Само като се огледаме е лесно да се разбере, че това, което виждаме, не може да се наблюдава на равна повърхност.

Например отдалечаващите се обекти не само започват да изглеждат по -малки, но и постепенно изчезват: първо, долната им част се скрива зад хоризонта, а след това горната. Ако някога сте гледали кораб на хоризонта, сами сте го видели. И обратно: приближавайки се към планините, виждаме първо техните върхове, а едва след това основите.

Има и доказателства в небето – можете да видите Полярната звезда над северния географски полюс на Земята, но само в северното полукълбо. Докато се движите на юг, тя потъва все по -ниско и към хоризонта. Щом прекосите екватора, тя ще изчезне зад хоризонта – кривината на Земята. А в южното полукълбо човек вижда нови съзвездия за себе си, които не са видими в северните ширини, тъй като всички те се крият зад същия хоризонт.

По време на лунно затъмнение, когато Земята преминава между Слънцето и Луната, хвърляйки сянка върху своя спътник, виждаме, че тази сянка е кръгла. И без значение от коя точка на земното кълбо наблюдавате затъмнение – сянката е кръгла навсякъде. Това е възможно само в един случай: ако сянката хвърля кълбо. Това е прост въпрос от геометрията.

Освен това всички други планети, които някога сме откривали, изглеждат кръгли и като наблюдаваме въртенето им, разбираме, че те са кълба.

Но противоречията относно плоскостта на Земята е малко вероятно да бъдат предизвикани от недостатъци в доказателствата или научния процес, тъй като някои хора не стигат до подобни изводи от същите наблюдения. Вместо това те вярват, че сме подведени и ни лъжат, желаейки по някаква причина да вярваме в сферична земя.

Така че въпросът не е „защо хората вярват в плоска земя“, а по -скоро „защо хората вярват в конспирации?“ Отговорът е прост: липса на доверие.

Мнозина не се доверяват на обществото около тях, особено на неговия елит: официални лица, учени, астронавти и т.н. Като твърдят, че Земята е плоска, хората всъщност изразяват дълбоко недоверие към учените и самата наука.

Ако попаднете на човек, който не вярва в сферичността на Земята, тогава е по -добре да не спорите с него, да не давате железни доказателства и аргументи, а да реагирате по друг начин: попитайте се как можете лично да укрепите неговото доверие в хората.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Защо някои хора вярват, че Земята е плоска

  1. Светът може и да свърши някога, но глупостта никога!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *