След ядрена война човечеството ще гладува 15 години, установиха учени

Екип от учени от университета Rutgers (САЩ) стигна до заключението, че изменението на климата, което ще настъпи след ядрена война, ще застраши световните доставки на храни и човешкото здраве.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research – Atmospheres.

В своето проучване учените за първи път прилагат съвременен климатичен модел, за да симулират въздействието на дима от регионални и глобални ядрени войни върху земната атмосфера.

Изследователите стигнали до извода, че ядрената война ще доведе до изменение на климата за поне 15 години. Това ще застраши световното производство на храни и човешкото здраве.

Учените са обмислили най -възможните, според тях, варианти за конфликти с различни участници. Например, локална ядрена война между Индия и Пакистан ще изхвърли най -малко 5 мегатона сажди в атмосферата.

В случай на глобална война между САЩ и Русия, моделът показва 150 мегатонни емисии. Затоплянето на стратосферата и редица други фактори ще доведат до 15-годишно намаляване на озоновия слой, с максимални загуби от 75% в света и 65% в тропиците. За възстановяването му ще са необходими поне 10 години.

Тази ситуация ще доведе до това, че земната повърхност ще получава повече ултравиолетова радиация, която застрашава човешкото здраве, причинявайки рак и катаракта.

Намаляването на озоновия слой и увеличаването на ултравиолетовата радиация също ще имат отрицателно въздействие върху селското стопанство. Доставките на храни по света ще бъдат нарушени, което в крайна сметка ще доведе до 15 -годишен глад и други последици, заключават изследователите.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *