Новият пакет от санкции на САЩ предполага изключване на Русия от SWIFT

Властите на САЩ обмислят налагането на широк набор от нови санкции срещу Русия, съобщи CNN

Позовавайки се на свои източници медията съобщава, че пакетът ще бъде насочен срещу членове на вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин и руските производители на енергия, а също така ще включва „ядрен вариант“ – изключване на Русия от международната платежна система SWIFT.

Новите санкции, според телевизионния канал, могат да бъдат приложени и към държавния дълг на Русия. Това се случва на фона на насрочените за 7 декември преговори между президентите на Русия и САЩ. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече подобни съобщения „продължение на информационната истерия“.

Източници на CNN съобщиха, че новият пакет от санкции има за цел „да възпира Владимир Путин от нахлуване в Украйна“. Според тях, засега официалните решения за прилагане на санкции все още не са взети окончателно, тъй като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън сега преговаря с европейските партньори, много от които имат тесни икономически отношения с Русия, „с надеждата да координират действия.“

Очаква се санкциите срещу руските бизнесмени да ограничат възможността им да пътуват и да използват американски банкови системи и кредитни карти. Освен това, според събеседниците на изданието, се води и сериозна дискусия за лишаване на руските енергийни производители от достъп до дългови пазари в случай на „инвазия“.

„Сглобихме един проклет агресивен пакет“, каза един от интервюираните от CNN. Той отбеляза, че ако Русия нахлуе на територията на Украйна, тя ще бъде изправена пред по-сериозни санкции от прилаганите срещу Иран и Северна Корея. В същото време авторите на пакета имат опасения, че в отговор Русия може да започне да използва енергийните ресурси като инструмент за влияние.

По-рано стана известно, че в рамките на „срещата на върха за демокрация“ Министерството на финансите на САЩ ще въведе санкции, които ще засегнат чуждестранни правителствени служители и други лица, обвинени в корупция и нарушения на правата на човека.

Новият пакет може да бъде публикуван тази седмица. Срещата на върха за демокрация ще се проведе на 9-10 декември. Вашингтон покани на него 110 държави. Русия и Китай не са в списъка с покани.

Москва и Пекин нарекоха срещата на върха „продукт на манталитета на Студената война“.

Комерсантъ

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *