Историк твърди, че е разкрил мистерията с потъването на „Титаник“

Потъването на „Титаник“ се счита за една от най-знаменитите катастрофи на 20-ти век. В тази връзка хората все още се опитват да разберат защо „непотопяемият параход“ се озова на морското дъно.

 

Според Express британският писател и историк Тим Малтин вярва, че е успял да разкрие истинската причина, поради която корабът не е могъл да избегне удара с айсберга.

Малтин прекарва шест години във внимателно изучаване на историята и обстоятелствата около потъването на Титаник. Непосредствено след трагедията бяха обявени няколко причини защо корабът се удари в айсберг и потъна, включително че капитанът на „Титаник“ е бил пиян или не е имал бинокъл под ръка.

Историкът открива, че капитан Смит никога не е пил алкохол, когато е излизал в морето. От техническа страна всичко било наред с оборудването на плавателния съд. И така, какво би могло да причини сблъсъка с айсберга?

Според свидетелствата на оцелелите при катастрофата времето е било много странно в злополучния ден: много пътници и членове на екипажа отбелязват, че това е „най-ясната нощ в историята“, докато наблюдателите отбелязват „мъглявина“ на хоризонта.

„Как времето може да бъде ясно и мъгливо едновременно? Изследванията ми ме накараха да повярвам, че това трябва да е онова нещо, което е известно като миражна мъглявина. Образува се не поради водни капчици, като нормалната мъгла, а поради характеристиките на въздуха в много ясни нощи “, обяснява експертът.

Защото „Титаник“ потъна в определен район на Атлантическия океан, където студеното Лабрадорско течение се среща с топлия Гълфстрийм. Топлият въздух поддържа студения въздух близо до айсберга, който по същество действа като леща: въздухът отразява светлината и ви позволява да виждате ясно какво е в далечината, но маскира това, което е точно зад него.

Малтин смята, че мъглявината е била със същия цвят като зловещия айсберг, който я го е скрил от екипажа. След като става видим, наблюдателят е имал по-малко от минута, за да реагира на появата на айсберга, предполага експертът.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *