Ако сега започне ядрен конфликт

Американски анализатори не само изчисляват вероятността от такъв конфликт, но и предлагат решения, които могат да предотвратят фатален сблъсък на САЩ с Китай или Русия

Рязкото повишаване на залозите в геополитическата игра, което се случи през последните дни, отново повдига въпроса към какъв край върви светът.

Позицията на Русия беше изразена от президента Владимир Путин в неотдавнашно обръщение към руските граждани.

Сегашният лидер на западния свят Джо Байдън, говорейки на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, подчерта, че „в ядрена война не може да има победители“. И като цяло изказването на президента на САЩ беше издържано в миролюбив тон, което обаче съвсем не изключва по-нататъшна ескалация на напрежението и непредвидени инциденти.

И малко преди тези значими събития на уебсайта на Австралийския институт за стратегическа политика се появи полемична статия „Неизбежна ли е ядрената война?“ Най-важното е, че е написано от Джоузеф Най -младши, настоящ професор в Харвардския университет и бивш председател на Националния съвет за разузнаване на САЩ и заместник-министър на отбраната по международната сигурност в администрацията на Клинтън. Пенсионираният американски чиновник смята, че настоящата международна обстановка е „съживила дебата за ядрените оръжия“.

Най припомня, че през 1960 г. британският учен и писател Чарлз Сноу заключава, че ядрената война през следващото десетилетие е „математическа определеност“. В същото време мнозина считаха, че предсказанието му ще се сбъдне, дори и да се случи в рамките на един век. Например през 80-те години привържениците на замразяването на ядрените арсенали, сякаш повториха Сноу.

Привържениците на премахването на ядрените оръжия твърдят, че „рано или късно шансовете ще се обърнат срещу нас“, дори „да намаляваме рисковете наполовина всяка година, никога няма да можем да ги направим нулеви“.

Най-младши обаче е убеден, че „метафората за хвърляне на монета е подвеждаща“. Тъй като „когато става дума за ядрени оръжия“ има „вероятност, която не зависи от хората“, докато „човешкото взаимодействие“ е по-скоро като „зарове“. В края на краищата, това, което се случва при едно хвърляне, може да промени шансовете при друго. По-конкретно, „вероятността за атомна война през 1963 г., непосредствено след Кубинската ракетна криза, беше по-ниска именно защото беше по-висока през 1962 г.“ Така че правилният избор на човека може да намали риска от апокалипсис.

По време на Кубинската ракетна криза Джон Ф. Кенеди оцени вероятността от ядрена война в диапазона 33-50%. Но в същото време не вярваше, че ще бъде тотална. И четвърт век по-късно американските участници в тези събития казаха, че въпреки „огромното превъзходство на ядрения арсенал на САЩ“, Кенеди е „бил изплашен дори от най-малката перспектива“ за размяна на ядрени удари със СССР. Следователно постигнатият резултат „едва ли е безусловна американска победа“, тъй като е „компромис, включващ спокойното изтегляне на американските ракети от Турция“.

По едно време американският физик и конструктор на първата водородна бомба Ричард Гарвин изведе следната формула: „Ако вероятността за ядрена война тази година е 1% и ако всяка година успеем да я намалим с 80% от това, което беше през предходната година, тогава общата вероятност за ядрена война за всички времена ще бъде 5%. И „с такава вероятност можем да живеем морален живот“, казва Джоузеф Най, младши.

Междувременно не всичко се свежда само до ядрените сили. В аналитичната статия „Космос, кибер и специални операции“, публикувана от Института за съвременна война в Уест Пойнт (САЩ), американските военни експерти бригаден генерал Гийом „Уил“ Бурпере и полковник Нед Марш изложиха няколко важни тези.

Бурпере и Марш подчертават, че „ядрената триада на САЩ е осигурила ефективно възпиращо средство“ срещу „ядрени и конвенционални атаки от самото начало през 60-те години на миналия век“. „Комбинацията от балистични ракети с наземно изстрелване, балистични ракети с морско изстрелване и ядрени оръжия с въздушно изстрелване увеличава максимално предимството на Америка“ и „поставя много дилеми за нейните противници“. Това „стратегическо предимство“ обаче накара противниците да „разработят асиметрични стратегии“ за борба със Съединените щати.

Тези „държавни“ и „недържавни“ противници са склонни да „предпочитат да се бият под прага на войната и да избягват пряко участие в конвенционални въоръжени конфликти“. Следователно имаше нужда от нова концепция, която съчетава потенциала на ядрената триада и възможностите на космоса, кибернетичните сили и силите за специални операции. Но това изисква тяхната „интеграция и конвергенция“ в друга „триада на влияние“.

В този случай „космосът включва комуникации, разузнаване, електронна война и антисателитни способности“. „Кибернетика“ е „както нападателни, така и отбранителни способности“, а „специални операции“ е „директно действие, нетрадиционна война, психологически операции и специално разузнаване“. Освен това, според авторите на статията, този „списък не е изчерпателен и все пак показва широк спектър от възможности в рамките на всеки отделен компонент“. В допълнение, „когато е интегрирана, триадата на влиянието осигурява ефект, който нито един компонент не може да осигури сам по себе си.“

Основните заплахи за Америка днес, според Бурпере и Марш, идват от Китай, Русия и „войнствени екстремистки организации“, което изисква ръководството и военните на Съединените щати да „разширят мисленето“. Тези рискове вече трябва да се наричат не просто „глобални“, а „суперглобални“, както например предлага генерал-лейтенант Джон Шоу, заместник-командир на Космическото командване на САЩ. Но ядрената триада, допълнена от „триадата на влиянието“, не само ще увеличи предимствата на Вашингтон, но и ще постави неговите „противници пред множество дилеми, принуждавайки ги да преизчислят разходите и ползите“.

По материали на чуждестранния печат

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *