Извънземни цивилизации използват черните дупки като гигантски квантови компютри

Ако животът е често срещан в нашата Вселена и имаме всички основания да подозираме, че това е така, тогава защо не виждаме доказателства? Или правим нещо нередно?

 

В ново проучване германско-грузински изследователски екип предполага, че напреднали извънземни цивилизации могат да използват черни дупки като квантови компютри. Може би това би могло да обясни липсата на активност в космоса.

Проучването е проведено от теоретичния физик Джиа Двали от Института по физика на Макс Планк и катедрата по физика в университета Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен и професора по физика Заза Османов от Свободния университет в Тбилиси. Статия, описваща техните резултати, наскоро се появи онлайн и се обмисля за публикуване в International Journal of Astrobiology.

В момента учените търсят радиосигнали в различни честотни ленти и вече са положени усилия за търсене на така наречените кандидати за сфери на Дайсън – мегаструктури, изградени около звезди.

Двали и Османов предлагат да се търси нещо съвсем различно: доказателства за широкомащабни квантови изчисления. Ползите от квантовите изчисления са добре документирани, включително способността да се обработва информация експоненциално по-бързо от цифровите изчисления. Като се има предвид скоростта, с която квантовите изчисления напредват днес, съвсем логично е да се предположи, че една напреднала цивилизация би могла да адаптира тази технология в много по-голям мащаб.

Двали и Османов казват: „Без значение колко напреднала е една цивилизация или колко различни са съставът на частиците и химичният й състав от нашите, ние сме обединени от законите на квантовата физика и гравитацията. Тези закони ни казват, че най-ефективните хранилища на квантова информация са черните дупки.

Тази идея се основава на работата на носителя на Нобелова награда Роджър Пенроуз, който предположи, че неограничена енергия може да бъде извлечена от черна дупка чрез свързване към ергосферата. Това пространство е точно отвъд хоризонта на събитията, където падащата материя образува диск, който се ускорява почти до скоростта на светлината и излъчва огромно количество радиация.

В по-късната си статия Двали и Османов предполагат, че черните дупки може да са основният източник на изчисления. Това се основава на идеята, че:

Развитието на една цивилизация е пряко свързано с нейното ниво на изчислителна производителност,
Има определени универсални маркери за изчислителен напредък, които могат да се използват като потенциални техносигнали за SETI.

Използвайки принципите на квантовата механика, Двали и Османов обясниха какви биха били най-ефективните кондензатори за квантова информация. Тези черни дупки вероятно ще бъдат изкуствени по природа и с микроразмер, а не големи и естествени (за подобряване на изчислителната ефективност). В резултат на това, твърдят те, тези черни дупки ще бъдат по-енергични от естествените.

Смята се, че радиацията на Хокинг, кръстена на покойния астрофизик Стивън Хокинг, се освобождава точно извън хоризонта на събитията на черната дупка. Това излъчване намалява масата и ротационната енергия на черните дупки, което теоретично води до възможното им изпаряване. Полученото лъчение на Хокинг, според Двали и Осоманов, ще бъде „демократично“ по природа, което означава, че ще произведе много различни видове субатомни частици, които могат да бъдат открити от съвременни инструменти.

„Страхотното при радиацията на Хокинг е, че е универсална за всички видове частици. По този начин квантовите компютри на извънземен разум трябва да излъчват „обикновени“ частици, като неутрино и фотони. Неутрино, по-специално, са отлични пратеници поради тяхната изключителна проникваща сила, която избягва възможността за екраниране.“

Като цяло, може би не виждаме нищо, когато гледаме в космоса, защото търсихме грешни техно сигнали. В края на краищата, ако извънземният живот е изпреварил човечеството, от само себе си се разбира, че те отдавна са надраснали радиокомуникациите и цифровите изчисления. Друго предимство на тази теория е, че не е необходимо да се прилага към всички извънземни, за да се обясни защо все още не сме чули за никоя цивилизация.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *