Огромен загадъчен обект прелетя покрай Земята

С помощта на радарната антена на системата Голдстоун астрономите „наблюдаваха“ как масивен обект с дължина 500 метра и ширина 150 метра се приближава към Земята.

Огромен брой обекти преминават през Слънчевата система, включително комети и астероиди. Някои от тях са с толкова странна форма, че някои изследователи казват, че може да са свързани с извънземни цивилизации. Като цяло Слънчевата система е изключително оживено място.

Радарът  Goldstone (GSSR) е голяма радарна система, използвана за изследване на обекти в Слънчевата система. 70-метровата радарна антена се намира в съоръжението DSN (Deep Space Network) в Калифорния.

Наскоро астрономите използваха този радар, за да проследят движението на странен обект, който прелетя покрай нашата планета.

Астероидът прелетя край Земята на 3 февруари на разстояние 1,8 милиона километра. Въпреки липсата на рискове от сблъсък, експертите проследиха отблизо траекторията му, опитвайки се да научат повече за неговия размер, период на въртене, характеристики на повърхността и, което е по-важно, неговата форма.

Този обект беше открит преди повече от 22 години, през 2011 г., но едва сега астрономите успяха да го заснемат в близък план. Първоначалните наблюдения установиха, че обектът е дълъг около 500 метра и широк около 150 метра. Това е най-продълговатият обект, който учените са виждали сред повече от хиляда близки до Земята обекти.

Астрономите са наблюдавали странно продълговатия обект между 29 януари и 4 февруари 2023 г. и са уловили различни интересни детайли. Експертите откриха широка вдлъбнатина в едно от двете полукълба на масивната космическа скала. Радарните наблюдения също регистрират отчетлива разлика в цвета, с едва видими светли и тъмни зони.

Експерти казват, че ако обектът можеше да се наблюдава с невъоръжено око, той би приличал на огромно парче тъмен въглен. Проследяването на неговата траектория с GSSR позволи на експертите да потвърдят, че астероидът има бавна скорост на въртене, трябват му около девет часа, за да завърши пълното си завъртане.

Е, сега е ред да се изкаже известният астрофизик Ави Леб, според който предишният гост на Слънчевата система, мистериозният обект „Оумуамуа“ може да е извънземна сонда.

 

Последвайте ни в Телеграм

Последвайте ни в Телеграм

One thought on “Огромен загадъчен обект прелетя покрай Земята”
  1. „Този обект беше открит преди повече от 22 години, през 2011 г.“ !!!? Куцате нещо в аритметиката.

    „Това е най-продълговатият обект, който учените са виждали сред повече от хиляда близки до Земята обекти.“ !!!? – И това не е вярно ! Така нареченият „Оумуамуа“ беше по тънък и по дълъг !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *