Откриването на живот на Марс може да се окаже „най-лошата новина“ за човечеството

Мнозина са чували за парадокса на Ферми, който повдига напълно философския въпрос: предвид голямата вероятност за съществуване на извънземен живот във Вселената, защо никой не се е свързал с човечеството?

Ако има толкова много други цивилизации, може би много по-напреднали от нас, защо те не правят това, което ние правим в търсене на живот?

Една от идеите е Великият филтър. Тази хипотеза гласи, че преди извънземните цивилизации да достигнат точката, в която да могат да напуснат своята слънчева система и да започнат да колонизират своята галактика, нещо се случва, за да им попречи да го направят, или щяхме да видим доказателства за това в Млечния път.

Дали това е стъпка от многоклетъчния живот към животните, които могат да използват инструменти, или от това къде сме сега към изследването на галактиката, ние просто не знаем.

Не знаем дали сме преминали през „великия филтър“ или това ще се случи в бъдеще. Възможно ли е мнозинството да не доживее да види едноклетъчен живот и ние сме преминали този филтър? Или ние, подобно на други извънземни цивилизации, ще се самоунищожим в някакъв момент, преди да успеем да напуснем Земята, може би поради война или изчерпване на нашите ресурси, преди да можем да избягаме?

Някои философи и учени предполагат, че ако открием живот на, да речем, Марс, това би имало по-малко от идеалните последици за това къде се намираме по отношение на Великия филтър.

Професорът по философия Ник Бостром от Оксфордския университет изрази надежда, че търсенето на извънземен живот няма да доведе до нищо. Ако трябваше да открием много прости форми на живот, пише той в статия за MIT Technology Review през 2008 г., тогава бихме могли да заключим, че филтрирането се случва известно време след тази жизнена точка.

Ако трябва да открием многоклетъчен живот, това ще стесни точката, в която може да възникне Великият филтър.

Бостром смята, че за да стесним обхвата на филтъра, трябва да разгледаме живота на Земята, за да видим какви движения са малко вероятни.

„Един от критериите е преходът да се случи само веднъж“, пише той. „Полетът, зрението, фотосинтезата и крайниците са еволюирали многократно тук на Земята и следователно са изключени.“

Той също така твърди, че еволюционните характеристики, които се запазват дълго време дори след като са били изпълнени предварителните условия, показват, че тази еволюционна стъпка е малко вероятна, като например появата на живот.

Преходът от животни към хора се е случил за относително кратък период от време, от геологична гледна точка, което предполага, че това не е събитие на Филтриране.

Той вярва, че ако открием доказателства за гръбначни животни на Марс, тогава това ще бъде ужасна новина, тъй като това би означавало, че по-голямата част от Великия филтър все още е в нашето бъдеще и ще трябва да се изправим пред възможността да изчезнем преди да станем технологично напреднали и да можем да пътуваме из галактиката.

Подобно откритие би било съкрушителен удар. Това би било най-лошата новина, отпечатана някога във вестник“, пише Бостром. „Ето защо се надявам нашите космически сонди да намерят мъртви камъни и безжизнени пясъци на Марс, на луната на Юпитер -Европа и където и да търсят нашите астрономи. Това би подкрепило надеждата за велико бъдеще на човечеството.“

Въпреки че има много други възможни решения на парадокса на Ферми, които си струва да се разгледат, ако Бостром е прав, това означава, че намирането на доказателства за напреднали цивилизации е добра новина, но намирането им на грешните етапи от живота им би било най-лошата новина за нас.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Откриването на живот на Марс може да се окаже „най-лошата новина“ за човечеството

  1. Не ни приемат в Еврозоната по накави си техни съображения, е защо тогава се питаме защо по- развитите не желаят да контактуват със Земните жители?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *