Астрономи откриха планета с магнитно поле, вероятно е обитаема

Астрономи засякоха странен радиосигнал от далечна планета

Едно обнадеждаващо откритие на астрофизиците показва наличието на магнитно поле и потенциал за извънземен живот.

Намирането на далечни планети, които потенциално биха могли да крият живот, със сигурност не е лесна задача, но това е последното откритие, докладвано от учени от Националната научна фондация на САЩ (NSF). Ще ни помогне да открием свят, който може да не е толкова различен от нашия.

Разположена на около 12 светлинни години, планетата, наречена YZ Ceti b, е скалист земен свят, от който астрономите са получили необичайно кохерентен сигнал.

Това обаче не означава, че интелигентна извънземна цивилизация се опитва да ни изпрати съобщение. Изглежда, че сигналът се генерира от взаимодействието между родителската звезда на планетата и нейното магнитно поле.

Ако   е вярно, то това е много важно откритие, тъй като наличието на магнитно поле се смята за един от ключовите фактори, поради които нашата планета е обитаема, а други (като Марс) не са.

„Всъщност виждаме полярно сияние– това означава това радиоизлъчване“, казва астрофизикът Себастиан Пинеда от университета в Колорадо. „Планетата също трябва да има полярно сияние, ако има собствена атмосфера.“

Въпреки това засега остава неясно дали тази конкретна планета е обитаема.

„Намирането на потенциално обитаеми светове в други системи зависи отчасти от възможността да се определи дали скалисти подобни на Земята екзопланети действително имат магнитни полета“, казва Джо Пеше от Националната радиоастрономическа обсерватория.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *