Знаменитата картина „Мона Лиза“ има сестра – близначка!

Жената с най-известната усмивка в света, изобразена на картината на Леонардо да Винчи, има сестра – близначка: копие на известната картина виси в музея Прадо в Мадрид от много години.

Сега обаче експертите са установили истинската стойност на картината – плагиатът е нарисуван едновременно с оригинала в ателието на Да Винчи, съобщи германското издание Süddeutsche Zeitung.

Усмивката й се смяташе за уникална, но сега дамата със загадъчно изражение на лицето се сдоби с конкурент в света на изкуството, така да се каже, от своите близки.

Картината виси на стена в Прадо в продължение на години, но едва сега е оценена истински, казва Мигел Фаломир, ръководител на отдела за италианска живопис в музея.

По време на реставрационните работи е установено, че картината е рисувана едновременно с оригинала.

Художникът вероятно е Франческо Мелц, един от известните ученици на да Винчи.

Мона Лиза от Прадо, както се нарича картината, досега е класифицирана като фламандска школа. По време на реставрацията на картината обаче се оказва, че подобно предположение е погрешно, казва Фаломир.

Експертите установяват, че черният фон на копието е нанесен по-късно. Под него експертите откриха изображение на италианския пейзаж като в оригинала. Копие с почти същия размер като оригинала на „Мона Лиза“, нарисувано в началото на 16 век.

С помощта на инфрачервени лъчи е установено, че художникът е направил същите промени в картината, каквито Винчи е направил в оригинала. Това доказва, че и двете произведения са създадени едновременно.

Копието е по-добре запазено от оригинала. Откриването му ще даде възможност на експертите по изкуство да научат нови подробности за създаването на оригинала, съобщиха от музея Прадо.

„Мона Лиза“ на да Винчи се намира в Лувъра, Париж.
Италианският оригинал се нарича La Gioconda, „La Gioconda“ (радостна), на името на флорентинската Лиза дел Джокондо.

Произходът на копието е потвърден и от Лувъра, пише испанската информационна агенция.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *