Световноизвестният писател, който застреля жена си

Известният американски писател Уилям Бъроуз бил пристрастен към наркотиците и алкохола, но въпреки това бил добър стрелец, с което обичал да се хвали.

На едно пиянско парти Бъроуз искал да стреля с пистолет в стил „Вилхелм Тел“ и помолил жена си Джоан да сложи чашата на главата си.
Джоан с готовност изпълни молбата му, но писателят пропуснал и я поразил в челото. По-късно той нарича трагичната смърт на съпругата си „катализатор за творчество“ – той написва първия си роман след това събитие.

През февруари 1985 г. той пише:

„Принуден съм да призная с ужас, че ако не беше смъртта на Джоан, никога нямаше да стана писател, принуден да осъзная до каква степен това събитие предизвика и оформи писането ми. Живея с постоянната заплаха от обладаване от духа, постоянната нужда да го избягвам, да избягвам Контрола.
Така че смъртта на Джоан ме свърза с нашественика, с Подлия дух и ме доведе до онази доживотна борба, от която нямам друг избор, освен да пиша.“

Уилям Бъроуз

* Уилям Сюард Бъроуз ( William Seward Burroughs – 5 февруари 1914 – 2 август 1997), познат още със своя псевдоним Уилям Лий, е американски романист, поет, есеист и художник. Бъроуз е важна фигура в т. нар. Бийтпоколение.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *