Първото в света бебе от епруветка: „Има ли душа?“

Защо новороденото не зарадва милиони британци

Луиз Браун – първото бебе от епруветка

Трудно е да се повярва, но преди 45 години същото се говореше за така наречените бебета от епруветка, заченати инвитро.

„В деня, в който трябваше да се родя, майка ми е отведена в операционната в пълен мрак и пълна секретност. Само трима лекари знаеха коя е тя. Това беше направено за моята и нейната безопасност, защото повечето хора бяха сериозно убедени, че тя носи мутант или Антихрист“, казва Луиз Джой Браун, първото бебе в епруветка в историята.

На пръв поглед Луиз Джой Браун е обикновена англичанка. Работи като бавачка в детска градина и има двама сина тийнейджъри. А веднъж на всеки пет години, тълпи от журналисти посещават дома й, а учените я канят да участва в множество медицински тестове. И всичко това, защото тази жена е първото в света бебе от епруветка. А нейното раждане е един от най-големите скандали на ХХ век.

„Разбира се, в английското общество, което е доста религиозно, започнаха странни и много тежки спекулации по тази тема. Това дете има ли душа? Можем ли да считаме Луиз Джой Браун за първия робот?“

Защо новороденото не зарадва милиони британци

Религиозните личности сериозно обсъждаха дали новороденото момиченце има душа, дали може да бъде кръстено в обикновена църква и дали ще отиде в ада за това, което направиха родителите му.

„Мама и татко бяха наречени перверзници, стотици заплахи от религиозни фанатици и защитници на морала валяха върху тях. Непознати обещаха да ме отвлекат и убият. За щастие не се стигна дотам. Но един ден под вратата ни беше хвърлен колет, в който имаше счупена епруветка с фалшив ембрион, покрит с фалшива кръв. Беше ужасно“, спомня си Луиз Джой Браун.

Дори роднини на семейство Браун осъдиха решението им и твърдяха, че с постъпката си са обрекли човечеството на ранна смърт. Но роднините знаеха много добре, че двойката безуспешно се опитва да зачене дете в продължение на девет години. А непознатата по онова време ин витро технология е единственият шанс за тях да станат родители.

„Обръщайки се към един от гинеколозите, бъдещите щастливи родители и все пак нещастни бездетни съпрузи чуха, че има такъв професор Робърт Едуардс, който уж е разкрил тайната на изкуственото осеменяване. Това, разбира се, беше операция с висок риск по време на 1977 г., но нямаше избор. И семейство Браун се съгласи.

Експериментът е успешен – жената забременява още след първата процедура. Дори самият Робърт Едуардс не е очаквал такъв резултат.

Той не предупреди съпрузите, че вече има 49 неуспешни опита.

Голяма победа за науката

Но самото бебе от епруветката късметът го подмина. Тя стана враг номер едно в родината си още преди да може да ходи и говори.

„Детето на Сатаната“, както я нарекоха британците, предизвика само отвращение и ужас. Беше възможно да се успокоят шампионите на морала само с времето, защото дори папата на Рим се изправи, за да защити момичето. Той призова вярващите по света, не само католиците, да спрат тормоза и да оставят семейство Браун на мира.

Четири години след раждането на дъщеря им Браун се решават на друга ин витро процедура. Луиз има сестра, която стана четиридесетото бебе в епруветка в света. По това време изкуственото осеменяване вече не изненадва никого и децата, заченати по този начин, вече не се смятат за антихристи и мутанти.

„Луиз Браун навършва 45 години тази година. Това също е голям празник за професионалистите, които работят в тази област.“

Днес всяка година в света се раждат 8 милиона бебета от епруветка. Но дебатът за моралната страна на инвитро все още бушува. На Изток и в няколко американски щата изкуственото осеменяване дори е забранено със закон, а нарушителите носят наказателна отговорност.
На снимките: Луиз Браун

А вие как мислите: Родените от епруветка имат ли душа?

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *