Мит ли е Митът за световната конспирация

Оплаквате се, че имате малко свобода. Но вие самите сте се затворили в тъмни ъгли, пустош и канализационни дупки. Вие изоставихте братята си и тръгнахте на война с тях. Мракът е погълнал сърцата и душите ви. Трябва да се страхувате повече от всичко – от това, което сте направили.

Илюминатите причиняват по-малко вреда от вас самите (лорд Омар).

Кери Уендъл Торнли (1938-1998) е американски писател. Той е известен като един от основателите на дискордианизма и като лорд Омар. Той е един от авторите на текста „Принципът на Дискордия, или как намерих Богинята и какво направих с нея, когато я намерих“.

Торнли става един от основателите на учението за дискордианизма и написва първата книга за това учение. Той също така написва книга за Лий Харви Осуалд, преди да бъде обвинен в убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Торнли беше обект на официално разследване за убийството на Кенеди. Комисията по убийствата конфискува ръкописа. Книгата е публикувана едва през 1991 г. Торнли посмъртно повлиява на името на една от планетите – „Ерида“.

В Principia Discordia се казва: „С нашия концептуален апарат, наречен ум, ние гледаме на реалността чрез идеите, които нашата култура ни дава. Тези идеи погрешно се наричат ​​“реалност“. Много хора от други култури обаче виждат тази „реалност“ по различен начин. Истинската реалност е на по-дълбоко ниво от нашето ниво на представи“.

Следва резюме (с коментар) на София Смит Гейлър „Как се роди митът за глобалната конспирация“, публикувано на BBC Future.

Тази истинска параноя започва със закачливото произведение „Principle of Discordia“, написано от Кари Торнли през 60-те години на миналия век. Тази история е потвърждение, че сме готови да повярваме на всичко, което четем и чуваме.

Историята на произхода на легендата за световната конспирация обяснява как днес се разпространяват различни фалшиви теории и защо намират своите поддръжници. Теорията за тайното общество на илюминатите – мощни политически фигури, които контролират всички глобални събития и се стремят да установят нов световен ред – е може би най-разпространеният от всички конспиративни митове.

Изследователят на историята на тайните общества ще се натъкне на „Обществото на баварските илюминати“, възникнало в Германия по време на Просвещението. Тази група обединява интелектуалци и известни прогресивни фигури от онова време, които се стремят да устоят на влиянието на представителите на религията и управляващия елит върху живота на обществото. Въпреки това, те, подобно на масоните, постепенно бяха изместени от критиците на консерватизма и християнството и впоследствие това общество престана да съществува.

В средата на 60-те години се появи интерес към източната философия. Всичко започва с появата на книга, наречена „Принципът на Дискордия“. Това беше пародия на свещен текст. Авторите поканиха своите читатели да се поклонят на богинята на хаоса Ерида.

Те вярваха, че замяната на съществуващия обществен морал ще помогне да се стигне до социална промяна, ще помогне на хората да започнат да мислят и ще ги накара да поставят под въпрос границите на реалното.

Според телевизионния водещ и писател Дейвид Брамуел, авторите на Discordia Principle са решили, че „…светът е станал твърде авторитарен, затворен и контролиран“. Искаха да внесат хаос в обществото, да го разтърсят. За да направят това, те започнаха да разпространяват информация по различни начини.

Първият материал, който избраха, беше историята на илюминатите.

Смята се, че авторите на Принципа на Дискордия са изпращали фалшиви писма от читатели, разказващи за тайна елитна организация, наречена Илюминати.

След това изпращали писма, които отричат предишни истории. Брамуел обяснява: „Идеята беше да покажем на хората, че има противоречиви възгледи и да ги накараме да се чудят дали могат да повярват на това, което казват медиите. Те се опитаха да принудят хората да се откажат от наложената им реалност.“

Митът за илюминатите обаче бързо се разпространява по света. Скоро е написан роман-трилогия Iluminatus!, който разказва за високопоставените престъпления от онова време, включително убийството на Джон Ф. Кенеди. Отговорността за тях е възложена на тайното общество на илюминатите.

През 1975 г. се появява ролевата игра с карти Illuminati, която пресъздава мистичния свят на тайните общества в съзнанието на цяло поколение. Днес това е една от най-популярните теории на конспирацията в света.

Възможностите на малките издатели през 60-те години са много по-малки от тези на съвременния Интернет. В края на краищата именно благодарение на него пропагандата и разпространяването на слухове за илюминатите можаха да достигнат сегашния си мащаб (може би някой пренасочва вниманието от себе си към илюминатите).

Живеем в свят, пълен с теории на конспирацията, още повече, че те имат ревностни поддръжници. През 2015 г. политолози установиха, че почти всеки втори обикновен американец вярва в поне една от теориите на конспирацията.

Сред тях са съществуването на илюминатите (може би се наричат ​​по друг начин), версията, че Обама е роден извън САЩ и следователно, ставайки президент, е нарушил закона, както и мнението, че атаките от 11 септември са извършени от самите американски разузнавателни агенции.

Професор Свами твърди: „Най-простото обяснение е, че хората, които вярват в теориите на конспирацията, страдат от някакво психическо разстройство“ (например, вместо да вярват, те мислят). Психолозите са доказали, че хората с високо образование са по-малко склонни да вярват в теории на конспирацията (трябва да вярвате на официалната гледна точка, в противен случай можете да загубите работата си).“

Проучванията показват, че кръгът от тези, които обикновено пропагандират конспиративни теории в Съединените щати, напоследък се е променил коренно. Професор Свами обяснява: „В миналото теориите на конспирацията на Запад бяха увлечени от онези, които нямаха свобода на избор и власт. Теориите на конспирацията им дадоха възможност да предизвикат правителството. Ярък пример са атаките от 11 септември.

Ако хората усетят, че нямат възможност да влияят на политическите процеси, теориите на конспирацията започват да сеят семената на социалния протест, карат хората да задават въпроси.“

Свами добавя: „Но днес е различно, сега теориите на конспирацията са се превърнали в инструмент за политици, които с тяхна помощ се стремят да привлекат подкрепата на масите.“ Например Доналд Тръмп твърди, че Барак Обама е роден извън САЩ, атентатите от 11 септември са дело на специалните служби.“

Професор Свами казва: „Когато избирателите започнат да вярват в конспиративните теории, те губят интерес да участват в демократичните процеси и могат да бъдат увлечени от радикални политически прояви“ (тоест да се опитат да завземат властта).“

Въпреки това, вместо да избутат своите представители на ръководни позиции и да засилят позициите си, много американци (разочаровани от изборите) сега се обръщат към теории на конспирацията и вярват в илюминатите повече от всякога.

Професор Свами казва: „Може би когато хората се научат да устояват на фалшивите новини и пропагандата, ситуацията ще се стабилизира. Може би има хора, които търсят истината. Именно те завинаги ще развенчаят (или докажат) мита за илюминатите.“

P.S. Нека си припомним събитията, в които се прояви някаква тайна сила (тайно правителство?). Сталин отказва да влезе в зоната на долара и през 1950 г. прехвърля рублата на златна основа. Джон Ф. Кенеди се опитва да попречи на печатането на долари. Муамар Кадафи, заедно с други африкански лидери, се опитаха да уравновесят долара, като въведоха златен динар. Да си спомним мистериозната арабска пролет, странни войни, пандемии, епидемии. Сякаш с магия кризите възникват и свършват.

P.P.S. Много хора бъркат пробуждането с осъзнаването. Осъзнаването идва само със знанието. Знанията трябва да се вземат предвид. Това ще разшири кръгозора ви. Ако отричаш нещо, значи вярваш в нещо друго, противоположно на това, което отричаш. Вярата е задънена улица на знанието.

Вие се отказвате от способността си да мислите в замяна на вяра.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *