Мощен космически лъч с неизвестна природа е бил насочен към Земята

 

„Международно сътрудничество на учени и изследователи от Telescope Array откри втория най-мощен космически лъч, наблюдаван някога, чиято природа все още не може да бъде определена„, се казва в изявление на Университета на Юта.

„Проследявайки траекторията на новата частица (която съставлява лъча – Ред.) до източника, не е възможно да идентифицираме нещо с достатъчно високо енергийно ниво, за да го произведе. Това е мистерия – какво, по дяволите, става? “ – казва Джон Матюс, представител на Telescope Array в Университета на Юта.

По време на експеримент, наречен „Окото на мухата“ през 1991 г., изследователи от Юта са използвали телескопична решетка от 700 квадратни километра, за да открият най-мощните космически лъчи в записаната история, според университета. Частиците, от които бяха направени, бяха наречени О-Боже.

Според астрофизиците нищо в Галактиката не може да създаде такъв поток и енергията на частицата се оказа по-голяма от теоретично възможната за космическите лъчи.

Но през май 2021 г. екипът на Telescope Array откри втория най-силен поток от космически лъчи. И този ноември изследователи публикуваха статия, в която се казва, че частиците, наречени „Аматерасу“ в чест на японската богиня на слънцето, могат да следват законите на елементарните частици, неизвестни на науката.

„Може да са дефекти в структурата на пространство-времето, космически струни, които се сблъскват. Просто изричам налудничавите идеи, които хората измислят, защото просто няма общоприето обяснение“, каза професорът от университета в Юта Джон Белз.

Международният проект Telescope Array обединява изследователи от САЩ, Япония, Южна Корея, Русия и Белгия. Обсерваторията се намира в Юта, на надморска височина от 1370 метра.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *