Странната звукова аномалия на стария мост в Тълса (видео)

Тълса е град в Оклахома, който крие много тайни и мистерии. Един от най-удивителните е „Центърът на Вселената“ – име, дадено от местните жители поради феномен, наблюдаван на стария мост Бостън Стрийт.

През 80-те години този мост е сериозно повреден от пожар и е превърнат от местните власти в пешеходна алея с бетонни бариери. Най-удивителното обаче е на тази пътека – в тротоара на железопътния надлез е монтирана шарка от тухли, скриващи дилатационната фуга.

За да изпитат този невероятен феномен, туристите трябва да се изкачат по стълбите и да застанат на малък бетонен кръг в района на изкуствата Брейди.

Малкият циментов диск в центъра на този кръг, който на пръв поглед изглежда като капак на шахта, всъщност е нещо по-изненадващо. В този асфалтов кръг се случва нещо невероятно.

Когато човек застане на този диск и говори, гласът му започва да се отразява в усилена и изкривена форма. Ефектът е сякаш гласът на човек пътува през пространството и времето. Човек може да говори тихо и думите му ще се чуват ясно от разстояние приблизително 150 метра. По-силните звуци също претърпяват изкривяване, което кара да изглежда, че гласът идва от друга реалност.

Това невероятно място напомня на „галерията на шепота“, описана от американския археолог Силванъс Морли през 20-те години на миналия век. Това интензивно отекване на звуковите вълни създава атмосфера, в която тихите разговори се превръщат в силен шепот.

Защо се случва това невероятно явление, все още остава загадка. Има много теории, включително идеята за подземна ехокамера или влиянието на дизайна на околните сгради. Някои дори твърдят, че тук действат свръхестествени или паранормални сили, докато други го приписват на мистериозни космически влияния.

 

Въпреки това, независимо от причината, „Центърът на Вселената” продължава да привлича туристи от цял ​​свят, които искат да се потопят в света на мистериозни и удивителни звукови феномени. Подобни явления се наблюдават в различни части на планетата, напомняйки ни, че светът е пълен с тайни и мистерии.

А тук е сниман и един сериал със С. Сталоун:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *