Конспирацията срещу ваксините набира все по-голяма популярност

 

Повишеното използване на социални медии по време на пандемията от коронавирус доведе до безпрецедентен скок в разпространението на дезинформация. От особено значение бяха теориите на конспирацията около вируса и ваксините, създадени за борба с него.

Въпреки че конспиративните теории за ваксините не са ново явление, това беше първият път, когато те бяха издигнати до нивото на национален политически дискурс.

Публикувано в Journal of Computational Social Science, ново проучване на изследователи от Токийския университет показва, че онлайн политическият активизъм, теориите на конспирацията и духовността са изиграли решаваща роля при оформянето на антиваксинните вярвания сред различни групи.

Пандемията е събитие, променящо света, което вероятно ще продължи да се изучава от различни гледни точки още дълго време. Изследователи по целия свят изучават въздействието, което има върху хората, институциите, здравеопазването и дори околната среда.

Професор Фуджио Ториуми от Департамента по системни иновации изучава как се сформира общественото мнение чрез анализиране на комуникационни данни като медиите или социалните мрежи.

Неговият екип проучи феномена на конспиративните теории срещу ваксините, като се съсредоточи върху японски публикации в Twitter и направи някои заключения за въздействието и причините за подобни вярвания.

„Има увеличение на настроенията против ваксинирането в социалните медии по време на пандемията COVID-19 и нашето проучване имаше за цел да разбере причините, които накараха хората да възприемат антиваксинни нагласи“, казва Ториуми.

„Открихме, че теоретиците на конспирацията срещу ваксинацията, наречени анти-ваксъри, показват по-силна политическа активност в сравнение с поддръжниците на ваксината. Докато някои японски потребители изразяват десни тенденции, повечето клонят към по-леви идеологии, за разлика от това, което се наблюдава на запад „.

Дългогодишни поддръжници на антиваксинга
демонстрират силна политическа активност, често се присъединяват към либерални партии; Въпреки това, тези, които преминаха към антиваксъризма поради пандемията, показаха по-слаб политически интерес като цяло, но описанията на профилите им в Twitter включват силно и често споменаване на термини, свързани с теории на конспирацията и духовност.

Въпреки че проучването не установява причина и следствие, то подчертава потенциалната роля на теориите на конспирацията и духовността като пътища, водещи хората да подкрепят по-разногласни политици и политически партии.

„Духовността, натурализмът, алтернативните здравни практики и настроенията против ваксинирането имат нещо общо: тяхното безразличие или дори презрение към научните доказателства“, каза Ториуми.

„Хората, които се интересуват от тези теми, са склонни да избират научните факти, които отговарят на техните мнения. Те също така показват силна съпротива срещу въвеждането на изкуствени вещества в телата им под прикритието на натурализма. Смята се, че това сходство осигурява основата за теории на конспирацията срещу ваксините .“

Може да е изкушаващо да се мисли, че възгледите и преценките на маргинални групи онлайн нямат последствия в реалния свят, но имаше няколко нашумели случая, при които теориите на конспирацията надхвърлиха онлайн сферата; например в САЩ така нареченото въстание на Капитолия и широкообхватната дясна конспиративна група QAnon възпрепятстват усилията за ваксиниране, а в Япония възходът на противоречивата политическа партия Sanseito, която, наред с други неща, се основава на различни теории на конспирацията и антиимиграционна реторика, както и за околната среда.

 

 

Въпреки че разпространението и влиянието на теориите на конспирацията е глобален проблем, има някои примери, специфични за Япония.

„Уникалността на левите теоретици на конспирацията в Япония може да се обясни с последиците от ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г.“, казва Ториуми.

„Докато антиядрените настроения отдавна се свързват с левите идеологии, добавянето на страхове, свързани с радиоактивно замърсяване, доведе до разпространението на теории на конспирацията предимно в рамките на левия спектър, за които се смята, че са свързани със страховете, свързани с въвеждането на чужди вещества в човешкото тяло.

Това може да е увеличило страха, колебанието и недоверието към ваксините по време на пандемията и вероятно е било влошено от увеличеното онлайн представяне.“

По света, не само в Япония, социалните медии се считат за основно средство за разпространение на дезинформация. Важни фактори за това са бързото разпространение на информация и широкият обхват, както и влиянието на ехокамерата, естеството на социалните медийни платформи, които предоставят на потребителите информация, която е вероятно да подкрепи – и засили – техните пристрастия.

Тези уникални характеристики на социалните медии ги правят по-податливи на разпространение на дезинформация в сравнение с традиционните медии, които е по-вероятно да имат редакционен надзор или дори правна регулация върху съдържанието и които социалните медии обикновено нямат. Платформите за социални медии също съдържат огромно количество данни, което прави наблюдението и анализирането много по-трудно.

„Най-предизвикателният аспект от провеждането на това изследване беше прилагането на техники за машинно обучение и анализ на данни към огромните потоци от данни на Twitter, които непрекъснато се променяха“, каза Ториуми.

„Това беше направено, за да се класифицират моделите на промяна в нагласите на хората към ваксината срещу COVID-19, като се прави разлика между постоянните антиваксъри и новите антиваксъри, предизвикани от пандемията.

„В бъдеще възнамеряваме да проучим ефективността на различните комуникации стратегии за борба с колебанието и дезинформацията относно ваксините.

Освен това планираме да проучим ролята на социалните медийни платформи и техните алгоритми за усилване или смекчаване на разпространението на теории на конспирацията и дезинформация.

Разбирането на тази динамика е от решаващо значение за разработването на ефективни интервенции за насърчаване на общественото здраве и борба с дезинформацията.

 

https://phys.org/news/2024-02-analysis-anti-vaccination-conspiracy-theories.html

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *