Небостъргач с височина 2 км ще бъде построен в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия планира един от най-смелите си архитектурни проекти досега: мегависок небостъргач за милиарди долари, който ще достигне невероятната максимална височина от 2 км (1,2 мили).

Според авторитетното британско архитектурно списание The Architects’ Journal, престижната британска фирма Foster + Partners е спечелила търга за проектиране на сградата.

Ако приемем, че това наистина се случи, той ще засенчи Бурж Халифа, сегашната най-висока сграда в света, която се намира в Дубай и достига височина от 829,8 м (2723 фута). Дори бъдещата кула в Джеда ще бъде само около половината от нейната височина, а новият небостъргач също ще бъде почти четири пъти по-висок от най-високата кула в САЩ, One World Trade Center.

Докладът предполага, че то ще бъде разположено близо до международното летище King Khalid, което Foster + Partners също разработва в момента и се намира на север от саудитската столица Рияд.

Освен невероятната височина на проекта и предложеното му местоположение, малко се знае на този ранен етап и има много потенциални пречки за преодоляване.

Например натоварванията от вятъра на такива височини ще бъдат изключително силни и дори самата земя може да има трудности да издържи тежестта му.

Цената също ще бъде астрономическа.

Източник

https://newatlas.com/architecture/foster-partners-2-km-skyscraper-saudi-arabia/

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *