Сензационно: Ядрото на Луната е от течно желязо

Учените за пръв път официално съобщиха, че земният спътник има в  недрата си разтопено метално ядро и заобикаляща  го течна мантия.

Това откритие е направено от Рени Вебер (Renee Weber) от  Центъра „Маршал“ за космически полети на НАСА и Рафаел Гарсия (Raphael Garcia) от университета в Тулуза във Франция, които публикуваха своите заключения в списание  Science.

Те са направили и повторен анализ на данните, събрани от сеизмографи по лунната повърхност в средата на 70-те години.

Тогава на спътника са монтирани сеизмични сензори, които фиксират постоянни, но по-слабо изразени, отколкото на Земята, сеизмични вълни.

При това лунотресенията възникват много по-рядко от земетресенията. Нещо повече- повърхността на Луната, осеяна с кратери от сблъсъци с малки космически тела, маскира в скалите сеизмичните вибрации. Всички тези фактори дълги години са възпрепятствали учените да анализират данните.

Изследователите заключават, че вътре в Лунатасе намира ратопено  ядро, състояща се предимно от желязо. Диаметърът на ядрото е около 330-360 км. Това ядро е заобиколено от обивка от частично разтопена  мантия с диаметър около 480 км.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *