Учените смятат, че отвъд Плутон се намират две неизвестни планети

ssУчените предполагат, че отвъд Плутон се намират най-малко още две неизвестни планети. Тяхното  гравитационно въздействие може да определя разположение  на обекти  зад орбитата на Нептун. Тези данни са получени чрез изчисления на изследователи от Университета Комплутенсе в Мадрид и Университета в Кеймбридж. Потвърждение на тази хипотеза би довело до революция в модела на слънчевата система.

В продължение на десетилетия учените спорят за съществуването на трансплутонови планети, които могат да разширят пределите на  Слънчевата система. Според изчисленията на учени от Университета Комплутенсе в Мадрид (Испания) и Университета в Кеймбридж (Великобритания), за обяснение на  на орбиталното  движение на крайни трансНептунови  обекти (TНO) отвъд Плутон,  трябва да има не една, а най-малко две планети.

Според широко разпространената теория,  обектите  зад Нептун трябва да са разположени на случаен принцип, а техните орбити – да отговарят на няколко изисквания. По-специално, последните  трябва да имат голяма полуос, близка до 150 AE (астрономически единици, или разстоянието между Земята и Слънцето), наклон, близо до 0 ° и аргумент на перихелия близък до 0 ° или 180 °.

Но  показателите на десетина такива тела  значително се отличават: значението на  основната полуос  варира между 150 AE и 525 AE, средният наклон на орбитата е около 20 °, а аргументът на перихелия -31 °.

„Обекти с такива неочаквани параметри  ни накара да мислим, че те са повлияни от някаква невидима сила. Ние вярваме, че най-вероятното обяснение е наличието на непознати планети извън пределите на  Нептун и Плутон, „- казва Карлос де ла Фуенте Maркос, учен от Университета Комплутенсе в Мадрид и съавтор на изследването.

„Нашите изчисления показват, че в рамките на нашата Слънчева система, има най-малко още две планети, а вероятно и повече. Точен отговор засега няма,  тъй като данните, с които разполагаме са ограничени „- добавя астрофизикът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *