Как да се справим с душевната болка …

 
Без душевна болка не може да се  живее, рано или късно тя напомня за себе си и може да бъде предизвикана от всяко събитие, което никой  не е очаквал, и за което никой не е подготвен. Тя нанася  съкрушителен удар, разбивайки  всичко привично,   изглеждащо досега толкова надеждно.

Душевната болка е  най-страшната и разрушителната от всичко, което може да навреди на човек. Защото тя  е вътре в него и от нея не може да  избяга. Все някога  ще трябва да се изправи срещу нея. От нея можете да избягате, но само за известно време. Много скоро тя  отново ще се се появи, така че е важно да се научим да се справяме с нея и дори  да я  избягваме по всякакъв начин, макар че е много трудно. Но няма нищо невъзможно за този, който вярва.

И така –  Как да се справяме с душевната болка:

Когато   боли душата,  преставаме да се радваме  на света, а  това, което е  изглеждало прекрасно вчера, днес само изостря болката и причинява страдания. И дори да сме  в състояние да я забравим за момент, хората много скоро отново и отново ни я напомнят. И каквото и да казват, без значение колко се опитват да ни  разсеят, тя не си тръгва, а чака своя час отново да завладее  вниманието и.

И тук  е важно не да избягаме и не да запълваме  целия си ден с  работа, а да намерим време, когато никой няма да ни пречи, за  да възстановим  реда в собствената си душа. В ежедневната суматоха, сред грандиозни планове или желанието да преживеем и този ден, повечето  никога не се заглеждат в душата си.

На тях това не им идва на ум, или  много се страхуват от него. Главата им е заета с  друго, но не и с това, че  ред трябва да има не само у дома, на работното място, в семейството, но също така и в собствената им  душа. Но това не ги предпазва от болката. Тя винаги припомня, че също се нуждае от  внимание.

И ако в началото всичко е  само усещане, че нещо не е наред, след това веднага след като се случи в живота ни неприятно събитие, болката ще изпълни душата, която е била изоставена  за толкова дълго време. И можете да се  отървете от нея  само когато разберете  причина за възникването и.

Защото, за да се отървете от нещо,  можете само ако  намерите източника. А да се направи това, когато в душата е  натрупано всичко отрицателно, което се среща в човешкия живот, е много трудно.

Всяка информация, особено негативна,   оставя следа. И за да  не оказва влияние върху общото състояние на ума на човека,  е необходимо да се обмисли, да се правят изводи и да се освободи.

Вместо това, хората поглъщат всичко, което виждат и чуват, като дори и не се опитват да анализират и оценяват това, което се е случило. И после се чудят защо  нервите им не издържат и при най-малкия неуспех. А просто душата им няма сили за да реагира на всичко. Твърде много негативи се изсипват върху нея.

Телевизията, с нейните ужасни новини и истории, неуважение, невнимание, липса на пари, никога не приключващи  домашни дела, проблеми на работа, кавги, несбъднатите мечти за кариера, страх, че сте направили грешен избор, трудности в отношенията, липса на разбиране в семейството или самота – всички това нанася  рани и замърсява душата с негативизъм.

И  вместо да се търси  източника на болката, да се разбере какво я е провокирало, и как да се отърве от нея с помощта на инструментите, които има, човек  не знае откъде да започне. Всичко това, което той така внимателно се опитва да игнорира, сякаш се стоварва  върху него. И няма изход.

И сега, когато чашата на търпението е препълнена, няма сили да се вземе в ръце. Животът се е превърнал в  коридор с  препятствия, които е трудно да се преодолеят и краят им не се вижда. Душевната  болка се превръща в постоянен спътник, който не изчезва, без значение колко се опитва човек да се преструва, че всичко е нормално.

Но не се отчайвайте. Няма значение защо ви боли душата, главното,  без значение колко е лошо, е че можете да се справите с това, ако  разберете, че е време да спрете да слушате другите, каквито и да са ви.

Няма нужда да разчитате на тях и да мислите, че можете да бъдете щастливи, ако има някой до вас. Трябва да търсите подкрепа само у  себе си. Прекрасно е, когато до вас има някой, който ви подкрепя, но докато вие не повярвате в себе си, никой няма да реши проблемите ви, които ви пречат да се радвате на живота. Това можете да направите само вие, осъзнавайки, че това е само по вашите сили, и на някой друг.

Приемете за даденост, че негативизъм има и ще има. Да, той ви събаря на земята, понякога причинява непоносимо страдание. Но само вие решавате как това ще ви повлияе. Ако вие сте отговорни за живота си, значи самостоятелно решете  как да  реагирате на това, което се случва. В противен случай,  давате съдбата си в ръцете на онези, които са ви наранили волно или неволно.

Човек, който е внимателен към себе си и е разбрал, че душата му – това е храм, и тя изисква внимание, не по-малко, а понякога и повече от тялото, и дори повече, отколкото околните, никога не изпитва  съкрушителни удари. Да, от кризи никой не е застрахован. На определена възраст, някои по-рано, някои по-късно, всички преосмислят живота си и – това е абсолютно нормално.

Хората трябва да обмислят, оценят и анализират изминатия път, да  направят изводи, да оценят действия и постижения, за да решат какво да правят по-нататък – да вървят към поставените цели, да създадат нови или дори да си вземат почивка и да отделят време за себе  си и за хората около тях, преди да е станало твърде късно.  Както се казва: всички пари няма да имаш и успех във всичко няма  да постигнеш.

Тези, които не са се лишавали от правото да правят  това, което считат за добре, такива периоди преживяват абсолютно спокойно, а  с душевната болка  се справят много по-бързо от всеки друг.

Защото са се научили да не реагират на негативизъм, обидни думи, действия, и безразличие от страна на другите,  научили са се нищо да не чакат и да не се притесняват, когато нещо се провали, защото  се случило нещо друго.

За да  постигнете такава духовна хармония, вие не трябва да се плашите от своите емоции, чувства и мисли, и да вярвате в себе си и да се вслушвате в собствените си желания.

Ние трябва да вярваме, че заслужаваме най-доброто, и няма никой, който  има право да поставя това под съмнение.

Често душевната болка възниква от страх, че не сте достатъчно добри и никога няма да сте щастливи. Така че спрете да мислите за това, което ви липсва, и това, което е необходимо да се коригира, за да бъдете  щастливи най-добре се замислете това ли е пътят.

Правилна ли е посоката, сигурни ли сте, че  правите всичко правилно, сегашната ситуация носи ли ви радост, дали работата ви удовлетворява, семейните отношения, здраве, хората, които ви  заобикалят.

Анализирайте и не се страхувайте от тези констатациите, до които ще стигнете.   По-добре е да се търси начин да се поправи това, което не ви устройва.

Вашата задача е да слушате вътрешните си стремежи и мечти, а не да задоволявате нуждите на някой. Научете се да се уважавате, и тогава хората също ще започнат да ви  уважават. И когато почувствате, че са опазени интересите ви, а вие правите нещо, което ви казва душата, всяка болка ще изчезне.

Как да се справим с душевната болка

Хората, които имат благородна цел, независимо дали  помагат на хората в неравностойно положение, служат на Родината или  защитават правата на онези, които не могат да се застъпят за себе си, който знае какво иска, знае какво е важно за него няма да направи компромис със съвестта си,  той е в състояние да признае грешките си и да ги коригира, и ако е възможно, никога не страда. Те нямат време за това.

Няма нищо по-ужасно, опасно, изтощително и разрушаващо в   живота от душевната мъка. Точно тя  кара хората да правят неща, които преди това не биха си и помислили.

От нея не е  лесно да се отървете, тя трудно се лекува, но винаги има шанс да се извлече от нея важен опит и да се върви напред, с повече мъдрост и с по-голяма сила. И основната задача за всеки човек в живота, каквото и да  казва някой, не е придобиване на богатство, власт или слава, а  способността му да  живее в хармония със собствената си душа.

Без това просто няма щастие.

Автор: Джулия Орбан

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *